Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Най-надеждните дизели на Mercedes, издържащи до над един милион километра

Германската компания Mercedes-Benz има богат опит в разработването на надеждни двигатели, но най-високите места в световните класации най-често се заемат от нейните неунищожими редови петцилиндрови дизелови легенди OM617 и OM602.

Трилитровият двигател OM617 с десет клапана дебютира през 1974 година на класическия модел с индекс W115, но много повече от тези агрегати (включително турбо версията) са произведени за автомобили от серията W123 – модел с който до голяма степен тези мотори печелят репутацията си на едни от най-надеждните.

seo blog7


Най-надеждните дизели на Mercedes, издържащи до над един милион километра

Въпреки доста скромната мощност тези дизелови двигатели се монтират и на Gelendvagen и дори на камиони от семейството T1 в продължение на много години. Доста от тези агрегати вече са навъртели повече от един милион километра.

Двигателят OM617 е пенсиониран през 1991 г., но неговият наследник OM602 продължава с репутацията на най-надеждния мотор. Първите версии от този мотор се появяват на автомобили Mercedes още през 1985 г.

Първоначално с тях се оборудват моделите W124, W201 и отново G-Klasse, след това петцилиндровите агрегати се появяват и на E-класата W210, бусовете MB100. Екземпляри с тези двигатели все още се движат по пътищата, като отдавна вече са прехвърлили заветната отметка от един милион километра.

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

3.9

Оценка 3.9 от 23 гласа.

Източник:

See also  LG представи първия по рода си монитор с 240Hz и извит дисплей