Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Nasdaq изпрати най-лошия си ден от септември

Nasdaq изпрати най-лошия си ден от септември

Снимка: EPA/БГНЕС

Основните щатски индекси се понижиха в четвъртък, след като слабото представяне на големи технологични компании повлече надолу по-широкия пазар, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 2,47% и записа най-лошия си ден от септември, като затвори на ниво от 15 180,43 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,87% от стойността си до ниво от 4668,67 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи най-малко – с 29,79 пункта, след като по-рано по време на сесията нарастваше с над 200 пункта. Dow завърши сесията на ниво от 35 897,64 пункта.

Търговията в четвъртък беше белязана от затрудненията на някои големи технологични компании, като книжата на Apple поевтиняха с 3,9%, а тези на големите производители на полупроводници AMD и Nvidia записаха спад от съответно 5,4% и 6,8%. Цената на акциите на Adobe се понижи с над 10%, след като компанията обяви очаквания за представянето си в по-нисък диапазон от прогнозите на анализаторите.

Nasdaq се понижава с близо 3% за седмицата. Франк Грец, технически анализатор в компанията Wellington Shields, коментира, че пазарът променя лидерството от технологични имена с висок растеж към други области като потребителските стоки.

„Смятам, че това е нещо повече от временно явление“, отбеляза Грец. Въпреки това той не препоръчва на инвеститорите да се освобождават от технологични акции с висока доходност, въпреки че те изпитват затруднение тази седмица.

Банковите акции помогнаха на Dow да се представи по-добре от останалите два основни индекса, като цената на акциите на Goldman Sachs се повиши с 1,9%, а тази на JPMorgan нарасна с 1,6%. Книжата на Verizon поскъпнаха с над 4% и бяха сред най-добре представилите се в Dow.

See also  Американските акции приключиха сесията в сряда с ръстове

Инвеститорите следят и увеличаването на случаите на варианта омикрон на COVID-19, след като през последните дни броят на положителните тестове за COVID в Ню Йорк нараснаха.

Четвъртък беше натоварен ден за централните банки. Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че повишава ключовата си лихва с 15 базисни пункта до 0,25%. Но Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че не очаква ръст на лихвите догодина.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица са се повишили малко повече от очакванията, а новозапочнатите жилища през ноември са нараснали повече прогнозите на икономисти след спада през предходния месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа са на ниво от съответно 1,426% и 1,868%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,52% до 96,01 пункта. Еврото поскъпна с 0,38% до 1,133 долара, а паундът е нагоре с 0,44% до 1,332 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,25% до 113,72 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола премина прага от 75 долара за барел в четвъртък, подкрепена от рекордното търсене в САЩ и намаляващите наличности от суров петрол на фона на заплахата от варианта на коронавируса омикрон, който може да забави потреблението в глобален план.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 1,14 долара към стойността си до 75,02 долара. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,51 долара до 72,38 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 1,3% до 1788,10 долара за тройунция.

See also  Скопие: Искаме да впишем българите в конституцията, но не можем

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.