Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

NASA Orion изпрати свежи снимки на Луната и Земята

Космически кораб на НАСА успешно обиколи Луната, преминавайки крайъгълен камък в многодневната мисия Artemis 1, която подготвя сцената за бъдещ астронавт, кацащ на повърхността на Луната. По време на скорошната маневра на кораба бяха направени няколко впечатляващи снимки, на които са запечатани Луната и Земята.

НАСА отбеляза, че полетът на космическия кораб Orion протича нормално и все още не е имало сериозни проблеми при изпълнението на мисията Artemis 1. Публикуваните изображения са направени по време на коригиране на траекторията на полета на Orion, когато главният двигател на кораба бе включен за 2.5 минути. По това време космическият кораб се намира в района на обратната страна на Луната, която не се вижда от Земята, така че няма комуникация с наземния контролен център в продължение на 34 минути.

seo blog7


NASA Orion изпрати свежи снимки на Луната и Земята

Следващата маневра на Orion ще постави кораба в дълбока орбита около Луната. Говорител на НАСА обеща да публикува повече снимки в бъдеще, веднага щом дойдат нови изображения от космическия кораб и публикуването им бъде одобрено от ръководството на отдела. Любопитното е, че на 5 декември Orion отново ще се доближи до Луната по време на маневрата, която ще бъде извършена за връщане на кораба на Земята. Очаква се през този период корабът да прелети над района, където през миналия век са кацали астронавти в рамките на програмата Аполо.

Мисията Artemis 1 е предназначена да тества надеждността на системите на космическия кораб Orion. Ако бъде счетено за успешно, тогава като част от мисията Artemis 2, екипаж от астронавти ще лети около Луната през 2024 г. Ако тази мисия е успешна, НАСА планира да кацне с екипаж от астронавти на лунната повърхност през 2025 г. по време на мисията Artemis 3. Това ще бъде първото подобно кацане след последната мисия Apollo през 1972 г.

NASA Orion изпрати свежи снимки на Луната и Земята


Въпреки че текущият полет на космическия кораб Orion е в автоматичен режим, вътре в кораба има три манекена, към които са свързани различни сензори, предназначени да записват температура, нива на излагане на радиация и други фактори. Корабът е оборудван и с гласовия асистент Callisto, разработен от Amazon в сътрудничество с Lockheed Martin и Cisco. В бъдещите пилотирани мисии гласовият асистент ще се превърне в един от инструментите за взаимодействие между екипажа и наземния контролен център.

See also  Apple ще прави екстремна версия на своя часовник

Настоящата мисия Artemis 1 ще продължи до 11 декември. На последния етап Orion трябва да навлезе в земната атмосфера и да се спусне край бреговете на Съединените щати в Тихия океан.

гръцки преводач Добрич

Поставете оценка:

3.7

Оценка 3.7 от 3 гласа.

Източник: