Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Мощите на Светите братя отпътуваха от България за Света гора

За първи път след като беше изписан от болница заради падане, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се появи публично. Той се поклони пред мощите на Светите равноапостолни, братята Кирил и Методий. Мощите бяха на тридневно поклонение в Столичния храм “Света Неделя” и днес отпътуваха за Света гора. Патриарх Неофит благослови и отправи молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Архимандрит Вартоломей, предаде БНТ.

Два дни след като беше изписан от болница където прекара две седмици заради инцидент, патриарх Неофит приветства гостите и се поклони пред светите мощи на братята Кирил и Методий. Той отправи и своите благопожелания към брадството на Светогорския манастир.От своя страна Вселенският патриарх Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица “Умиление”.

seo blog7

Вратите на катедралния храм “Света Неделя” останаха отворени през цялата нощ, заради огромната опашка от хора, които искаха да отдадат почит на реликвата.

Мощите пристигнаха у нас в понеделник като бяха пренесени с литийно шествие до “Св. Неделя”. Идването им у нас стана по покана на патриарх Неофит и с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей.

Опашката от хора продължи до последния момент на изнасянето им от храма.

Точно в 12:20 на обяд мощите на Светите братя Кирил и Методий отпътуваха от България за Света гора. Те се съхраняват в специална мощехранителница, изработена с дарения от гръцкия манастир в Света гора.

гръцки преводач Добрич

От утре реликвата ще се съхранява в Света гора – Атон, в манастира Есфигмен в Карея, където има още мощи от двамата братя Кирил и Методиий.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник:

See also  Снежен вторник