Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.

Недостигът на работна ръка в Германия е все по-отчетлив. В следващите години ситуацията вероятно ще се влоши допълнително. По данни на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, ако не бъдат приложени спешни мерки, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети.

Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи – Германия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. Има стотици хиляди незаети работни места.

Една седма от трудовия пазар в Германия е застрашен

“До 2035 година заради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона работници или една седма от трудовия си пазар”, казва Енцо Вебер, който е един от авторите на изследването.

“Но спадът може да бъде спрян, ако се задействат всички лостове за запазване на работните места на по-възрастните хора, за засилване на професионалното развитие на жените, за привличане и интегриране на имигрантите, за по-нататъшно намаляване на безработицата и за увеличаване на раждаемостта”, подчертава Вебер, цитиран от Дойче веле.

Най-голям потенциал носят жените имигрантки

Според експертите равнището на заетост на мъжете в средните възрастови групи надхвърля 90 процента. Това означава, че в тази посока има само “ограничени възможности за подобрение”. Според експертите процентът на заетост на германските жени в тази възрастова група е 85-90, което означава, че той все още може да се увеличи до някаква степен.

От друга страна, заетостта на жените с негерманско гражданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. “По-висока заетост изглежда напълно постижима при тях”, се казва в проучването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече – в момента заетостта при тези на възраст между 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, отколкото при мъжете между 55 и 59-годишна възраст.

See also  Кристалина: Напрежението около Украйна повишава цените на енергетиката

Недостигът при инженерите е особено остър

Особено драматичен е недостигът на инженери. Отворени позиции има в 67 процента от компаниите в бранша. Причините за недостига на инженери се крият, от една страна, в демографското развитие, но също така и в конкуренцията с други сектори. След спада по време на коронакризата делът на инженерите вече почти е достигнал рекордното ниво от 2019 г. Понастоящем в сектора работят повече от 180 000 инженери.

“Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки”, казва Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дългосрочен план проблемът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се опитва да привлече специалисти на ранен етап чрез стажове и практически семестри, програми за дуално обучение и посещения на компании по време на следването.

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите. Понастоящем делът на жените сред инженерите в областта на машиностроенето е 11,3 на сто. Това е с два процентни пункта повече, отколкото през 2019 г.

Източник: