Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Мениджър на Навални: Путин разбра, че не може да спечели военно войната 

Леонид Волков предупреждава да не се сключва временно примирие в Украйна и настоява за санкции срещу младия богаташки руски елит 

seo blog7
Руският президент Владимир Путин присъства на работна среща в Кремъл в Москва, Русия, на 29 август 2022 г. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

Руският президент Владимир Путин присъства на работна среща в Кремъл в Москва, Русия, на 29 август 2022 г. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

Половин година след нахлуването на Русия в Украйна руската опозиция се опитва да изрази недоволството на хората. Руснаците отхвърлят боевете, казва Леонид Волков в интервю за германския Handelsblаtt, а по думите му именно затова Путин не смее да обяви обща мобилизация.

Бившият ръководител на кампанията на Алексей Навални, който избяга в Литва, призовава за нови санкции от страна на Запада. 6 000 богати руснаци трябва да бъдат специално ограничени, което можело значително да засили натиска върху лидера на Кремъл. В същото време Волков предупреждава срещу исканията за мирни преговори.

„Нахлуването през февруари беше напълно нелогично. Знаехме, че военна победа над Украйна е невъзможна. И че една война ще доведе до икономическа катастрофа. И точно това се случи. Но не бях преценил колко погрешна е оценката на Путин за ситуацията, колко далеч е от реалността“, признава днес Волков. 

гръцки преводач Добрич

Запитан как ще завърши войната, руснакът отговаря с полушега. „Моето хоби е шахматът и в него белите могат да спечелят, черните могат да спечелят или играта да завърши с реми. Разбира се, не знаем колко дълго ще продължи войната. Но след изминалите месеци два варианта са изключени: реми или руска победа. Путин вече не разполага с достатъчно войници и оръжия за това“, казва Волков. 

Според него Путин разбира добре, че ако свика обща мобилизация, това ще предизвика силно недоволство в страната му. „Въоръжаването на хора, които са против тази война, е много глупава идея. Ето защо се опитват да мобилизират доброволци. Но това не върши работа. Вярно е, че в проучванията много хора казват, че подкрепят войната. Но когато става въпрос за съпруга им или сина им, те категорично отказват. Така че Путин няма никакъв шанс да спечели войната, да завладее Киев, Харков или Одеса. Но за него все още съществува възможността за прекратяване на огъня със замразяване на конфликта. Това е много опасно“, предупреждава Леонид Волков. 

See also  Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите

По думите му прекратяването на огъня не означава, че войната ще приключи. По-скоро Путин ще получи желаната почивка, ще анексира завладените територии, ще събере войските си и ще започне нова война – много по-жестока. Според Волков тогава руският владетел ще може да отмъсти на всички, които обвинява за шестмесечното унижение.

„Той ще засили репресиите в Русия, ще започне лов на вещици за предполагаеми предатели. Ще се създават легенди за удара в гърба, ще се търсят и намират предполагаеми виновници, които са отговорни за това, че руските войски не са навлезли в Киев“, пояснява още мениджърът на Навални. 

На въпрос колко дълго Путин би могъл да води война, Волков не дава категоричен отговор.  Леонид Волков, началник на щаба на Алексей Навални и политически директор на екипа на Навални. Снимка: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT Леонид Волков, началник на щаба на Алексей Навални и политически директор на екипа на Навални. Снимка: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT

„Това е добър въпрос, защото руският елит се отвръща от него. Те са много недоволни от това, което се случва сега. Със санкциите и забраните за пътуване на олигарси и държавни служители. Войната на Путин съсипа начина им на живот: те вече не могат да карат ски в Куршевел или да ходят на плаж в Римини. А и военните вече не го разбират – той им беше обещал, че ще нахлуят в Киев до три дни. Нищо от това не се получи. Войниците знаят, че няма да се върнат у дома като герои. Сега много руснаци се връщат от почивка и виждат как цените са се повишили. Официално инфлацията е 16%, но реално тя е 30%. Всичко е станало много скъпо. Въпросите към Путин стават все по-належащи: Защо водим тази война? Защо харчим толкова много пари за възстановяването на превзети градове като Мариупол? Какво получаваме от това? Следващите няколко месеца ще бъдат много важни за него, не му остава много време“, категоричен е още Волков. 

See also  Завръщането на здравия капитализъм

По думите му в момента най-големият проблем за Путин все още не е самият народ, а елитът. „Най-опасните хора за него са Сергей Шойгу и Сергей Лавров“, казва Волков. Причината – те са силно популярни в Русия и могат да предизвикат пуч въпреки военните неуспехи, за които са виновни и те. Причината е проста – населението ежедневно е заливано с пропаганда от телевизията и не знае нищо за военните поражения, за големите загуби. „А Шойгу и Лавров са ядосани, имат млади любовници, с които вече не могат – както преди войната – да летят с частни самолети до скъпи яхти на Запад заради санкциите, нещо, което толкова много обичаха и правеха толкова често. Те бяха щастливи с живота си, а Путин го унищожи“, заключава Волков. 

Източник: