Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Л. Леков: Инфлацията оплете индивидуалните инвеститори през 2022 г., а сега ги дебне рецесия

Миналата година беше по-добра за инвестиции в български акции, отколкото в технологични, коментира предприемачът

Индивидуалните инвеститори са в много трудна ситуация, когато пазарът е мечи, тъй като изведнъж всичко се променя. Когато започна инфлацията, той реално подсказа, че трябва да се избягват технологичните компании. Този коментар за пазарите миналата година направи в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg.

seo blog7

Всичко, което инвеститорите на дребно купуваха през последните пет-шест години, се вдигаше, но борбата на Федералния резерв на САЩ с инфлацията и войната на Русия в Украйна промени ситуацията и доведе до почти двойно по-големи загуби в сравнение с основните индекси, каза той.

„Индивидуалните инвеститори обикновено се включват късно и тъй като не разполагат с ресурсите на професионалистите от Wall Street, по-бавно успяват да реагират на случаи като срива на технологичния сектор. Може да се очаква известно отдръпване от пазара, както след “дотком” балона и финансовата криза през 2008 г.“, предупреди той.

По думите му Уорън Бъфет го е казал много добре: “Високата инфлация действа като гравитация на акциите – те падат, припомни той. – Но тъй като очакванията бяха за краткотрайна инфлация, както погрешно смяташе и Фед, и ограничен конфликт в Украйна, тези сигнали за излизане от пазара не бяха възприети от инвеститорите на дребно“.

Що се отнася до Българската фондова борса, Леков е на мнение, че тя остава изключително малък пазар без добри примери, които да притеглят индивидуалните инвеститори. „Има добро представяне на BEAM сегмента, а добре развитата стартъп екосистема вече произведе няколко компании еднорози, но БФБ изостава от съседните държави“, посочи той.

See also  "ФеърПлей Пропъртис" излиза на печалба през първото тримесечие

По думите му през миналата е била по-добра за инвестиции в български акции, отколкото в технологични. „По-младото поколение индивидуални инвеститори в България се насочват към американските акции, вероятно заради по-силното навлизане и запознаване с технологиите“, добави Леков.

гръцки преводач Добрич

Какви са стратегиите на индивидуалните инвеститори на волатилния пазар и накъде гледат те през тази година? Защо акциите от петролния сектор и здравеопазването се оказаха добър вариант за инвестиции, но не и когато са технологични? Каква ще е политиката на Фед при намаляваща инфлация и неизвестност от рецесия? Какъв ще е ръстът на пазара през 2023 г. и какво влияние ще окаже политическият цикъл в САЩ – година преди президентските избори през 2024 г.?

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” може да намерите тук.

Източник: