Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Крипто хедж фондът Galois Capital затваря след 40 милиона загуба от FTX

Galois Capital фалира

Фондът връща притежаваните активи на инвеститорите, които ще получат 90% от парите извън фалиралата борса.

Galois Capital, един от най-големите криптофондове в света, обяви, че затваря, след като загуби значителна част от капитала си при колапса на FTX. Financial Times съобщавава, че фондът е загубил около 40 млн. долара от фалитът на борсата за криптовалута, което е довело и до евентуалното решение да затвори, като върне останалите пари на своите инвеститори.

seo blog7

crypto

I appreciate the outpouring of support today when the FT article came out. Thank you all for the kind words. Yes, it is true that our flagship fund is shutting down.

– Galois Capital (@Galois_Capital) February 20, 2023

Крипто хедж фондовете използват различни стратегии за генериране на възвръщаемост от нестабилния и бързо променящ се свят на криптовалутите. Тези фондове обикновено инвестират в редица цифрови активи, включително биткойни, етер и други алткойни. Стратегиите им могат да варират от дългосрочни позиции за купуване и държане за по-дълъг период до по-активни стратегии за търговия, като арбитраж, маркетмейкъри и тн.

Прочети още: OneCoin: „Криптокралицата“, която се оказа твърде хай-тек за родната прокуратура

Близо 1 милион кредитори бяха идентифицирани след фалита на FTX в Делауеър. Нейният основател, Сам Банкман-Фрийд, ще бъде изправен отново пред съда по обвинения в измама, по които той се признава за невинен.

гръцки преводач Добрич

Galois Capital, който управляваше около 200 млн. долара в криптоактиви миналата година, информира инвеститорите, че е спрял всякаква търговия и е затворил всичките си позиции, като това показват и документи, цитирани от Financial Times. Затварянето на фонда ще даде възможност на инвеститорите му да получат 90% от парите, които не са задържани във FTX, а останалите 10% ще бъдат временно задържани, докато дискусиите с администраторите и одитора на Galois не бъдат финализирани.

See also  "Смарт Органик" купува 70% дял от производителя на смутитата Frudada

Взето е решение да се продадат правата на фонда за активи свързани FTX, вместо да премине през дълъг съдебен процес, в който инвеститорите да чакат средствата си. FT съобщава, че Galois е продал вземанията си за 16 цента за долар. Миналия месец CoinDesk съобщи, че исковете на FTX се продават за около 13 цента за долар на пазара за несъстоятелност Xclaim.

Прочети още: Tesla уволни десетки служители след опит да направят синдикат

“Цялата тази трагична сага, започваща от колапса на Luna през кредитната криза 3AC [Three Arrows Capital] до провала на FTX/Alameda със сигурност върна криптопространството значително назад . Въпреки това аз дори сега оставам с надежда за дългосрочното бъдеще на крипто”, коментира Кевин Джоу пред FT. Джоу е един от съоснователите на фонда, който преди това е работил в криптоборсата Kraken и е известен с ранните си критики към криптовалутата. Luna и свързаният с нея алгоритмичен стейбълкойн ТerraUSD, още преди техния колапс миналата година.

In spite of that, I am proud to say that although we lost almost half our assets to the FTX disaster and then sold the claim for cents on the dollar, we are among the few who are closing shop with an inception-to-date performance which is still positive.

– Galois Capital (@Galois_Capital)

Източник