Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Крайнодесните във Франция се лутат между Льо Пен и Земур

Крайнодесните във Франция се лутат между Льо Пен и Земур

Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

seo blog7

През последните седмици във Франция се усеща все по-силно наближаването на датата на президентските избори. Едни избори, които според лидерката на френския “Национален сбор” Марин Льо Пен, ще определят бъдещето на французите. Макар за крайнодесните политици да е характерна употребата на драматични фрази, които имат за цел да създадат усещане за съдбовност, Льо Пен безспорно е права, когато казва, че изборите на 10 април ще са определящи за съдбата на Франция. На тях французите ще изразят волята си дали продължават да искат Еманюел Макрон за президент или предпочитат някоя дясна или крайнодясна алтернатива.

Кой ще бъде новият президент на републиката е един много важен въпрос на фона на бързо променящата се ситуация в Европа и света. Всички анализатори и наблюдатели на политическите процеси се питат дали Франция ще поеме по пътя на Германия и ще има нов лидер. Ако, подобно на Ангела Меркел, и Макрон напусне европейската политическа сцена, то ще станем свидетели на един до голяма степен обновен европейски политически елит. Едно обаче е ясно: Ако Германия зави наляво и сега канцлер е социалдемократът Олаф Шолц, във Франция левите сили са в упадък и бъдещият френски президент със сигурност ще бъде центрист, десен или крайнодесен.

Може би един от въпросите, които понастоящем най-много вълнуват анализаторите и французите е дали следващият президент ще е крайнодесен. И ако да, то кой ще е той? Има двама кандидати, които заедно ще привлекат голяма част от крайнодесния вот във Франция: Марин Льо Пен и Ерик Земур.

Допреди Земур да обяви кандидатурата си Льо Пен изглеждаше като естествения и безалтернативен лидер на френската крайна десница. С включването на Земур в кандидатпрезидентската надпревара обаче нещата се измениха мълниеносно бързо. Измениха се до такава степен, че собствената племенница на Льо Пен, харизматичната Марион Марешал, заяви, че обмисля дали да не подкрепи Земур. Това бе тежък удар за Льо Пен, който тя преживя видимо емоционално. Вестник “Либерасион” коментира създалата се ситуация в семейство Льо Пен като “Далас” в крайната десница”, имайки предвид популярния американски сериал “Далас”.

See also  Стратегията на Орбан за прогонване на чуждите супермаркети от Унгария

“Идва ли краят на династията Льо Пен?”, попита във връзка със същия случай британският в. “Гардиън”. Неочакваният удар, който получи от племенницата си, накара Марин Льо Пен миналата събота да отправи призив към всички, които искат да я напуснат, да го направят сега, защото е наистина изключително болезнено да мислиш, че можеш да разчиташ на някого, а той със сърцето и душата си да е на друго място. Сериозните сътресения с привкус на семейна драма, през които преминава Льо Пен, ни дават основание да зададем въпроса: продължава ли да е тя лидерът на френската крайна десница?

Произход и идеологически профил на Марин Льо Пен

гръцки преводач Добрич

Както е добре известно, Марин Льо Пен е дъщеря на Жан-Мари Льо Пен, който е основател на “Националния фронт”, крайнодясната политическа сила, която преди време бе преименувана на “Национален сбор”. Тя е продължител на делото на баща си и това до голяма степен гарантира нейното солидно присъствие на политическата сцена във Франция. Льо Пен е против превръщането на Европейския съюз във федерация, против еврото и Еврозоната, против незаконната имиграция и против ислямизирането на Франция.

Марин льо Пен

Тя дълго време беше безспорният номер едно в крайнодясната част на политическия спектър. Този й статут обаче бе поставен под въпрос, когато на политическата сцена излезе кандидат, отличаващ се с дори още по-радикални идеи, а именно Ерик Земур. “Дуелът между Марин Льо Пен и Ерик Земур за лидерство в лагера на националистите достига връхната си точка близо два месеца преди изборите”, написа тази седмица в. “Фигаро”.

При всички положения Льо Пен продължава да е авторитетна фигура както във Франция, така и в Европа. Тя разполага с уважението и подкрепата на своите съмишленици в други европейски страни, като например унгарския премиер Виктор Орбан. Доказателство за това са някои заглавия, които срещаме в медиите. “Марин Льо Пен получава помощ от Унгария за финансирането на президентската си кампания”, написа вчера британският вестник “Дейли телеграф”. Макар в статията да се изтъква, че не е ясно дали Орбан е улеснил по някакъв начин отпускането на заем от унгарска банка на партията на Льо Пен “Национален сбор”, не е трудно да се предположи, че “Националният сбор” е прибегнал до услугите на унгарска банка именно защото Унгария се управлява от Орбан, който е идеологически близък до Льо Пен.

See also  Дори и най-песимистичните прогнози на ЕЦБ може да се окажат твърде оптимистични

Кандидатпрезидентските битки на Марин Льо Пен

Марин Льо Пен е опитна в политическата борба и в битките на избори. Уместно е да припомним, че това не са първите президентски избори, на които тя се явява. През 2017 г. Льо Пен достигна до балотаж с Еманюел Макрон. На втория тур на изборите Макрон получи около 66 процента от гласовете на избирателите, а Льо Пен – близо 34 процента. Крайнодясната лидерка се яви и на изборите през 2012 г., на които не успя да стигне до балотаж, но зае третото място с близо 18 процента от гласовете на избирателите. Подобно на баща си, Жан-Мари Льо Пен, тя е неизменният кандидат за президент на своята политическа сила.

Какви са шансовете на Марин Льо Пен на тези избори?

Макар различните социологически проучвания да дават различни прогнозни резултати, очакванията са, че Льо Пен ще заеме второто или третото място на първия тур. Като нейна основна съперничка за участие в евентуален балотаж с президента Макрон се очертава кандидатката на умерената десница Валери Пекрес.

Според социологическо проучване, публикувано от “Политико”, Льо Пен ще се нареди на второ място със 17 процента от гласовете, а на първо място ще бъде Макрон с 24 процента. Земур пък изостава от Льо Пен с четири процента. Ако се вярва на подобни социологически проучвания, може да се заключи, че Земур продължава да е по-маловажна от Льо Пен фигура в политиката и че той не може да претендира да й отнеме лидерската позиция в крайно дясно. В същото проучване се съдържа и прогноза, че ако Льо Пен не бъде изпреварена от Пекрес и се добере до балотажа, то тя би получила 44 процента от гласовете. На пръв поглед отличен резултат, но на практика недостатъчен да спечели срещу Макрон, за когото се предполага, че ще получи 56 процента от гласовете.

See also  Щатските индекси поеха в различни посоки след силните данни за пазара на труда

Какво е приготвило бъдещето за Франция?

Победителят на изборите ще определя политиката на Франция през следващите пет години.

Резултатът от президентските избори ще даде отговор на два много важни въпроса: Каква ще бъде политическата ориентация на следващия френски президент и дали Франция за първи път ще има президент жена.

Ерик Земур

На пръв поглед Макрон изглежда фаворит на тези избори, особено като вземем предвид прогнозните резултати от социологическите проучвания. Дали обаче няма да станем свидетели на изненада? Не бива да се забравя, че през своя петгодишен мандат Макрон натрупа доста негативи. Не е толкова отдавна времето, когато Франция беше разтърсена от протестното движение на “жълтите жилетки”.

Освен това Макрон имаше лошия късмет да е президент на Франция по време на коронавирусната пандемия и малко или много всички лидери, които са на власт през този период, стават непопулярни заради строгите антиковидни ограничения, въведени повсеместно навсякъде по света.

Би било наистина символично следващият президент да е жена, защото това, не на последно място, би означавало поемане по нов път и отваряне на нова страница в едно време на предизвикателства, белязано от продължаващата борба с пандемията, от енергийния преход и от заформящото се ново съотношение на силите между САЩ, Китай и Русия. Силните кандидатури на Марин Льо Пен и Валери Пекрес определено ще допринесат за това интрига на изборите да има до последната минута.

БТА

Източник: