Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Красен Станчев: Да се съкратят разходите, да се замразят заплатите

Дефицитът за миналата година  – почти 7%, исторически е много близък до средния бюджетен дефицит за периода от 1991 до 1997 година. Това означава, че ако продължава така, ще възникне проблем с плащанията по външния дълг. Ако няма редовно правителство или ако новото редовно правителството не се откаже от политиките на предишните правителства от 2020 година до средата на тази година за обещаване за подпомагане на всички – а не само на тези, които имат нужда, то тези разходи ще бъдат финансирани с дълг, който ще бъде по-скъп. Дългът би бил около два и половина до три пъти по-скъп, отколкото този, който беше взет от последното правителство на Бойко Борисов. Той беше исторически много евтин дълг. Външният дълг на правителството в момента е много добър, но вероятно към средата на следващата година ще отиде към 40% от БВП, което е бюджетното ограничение според последните промени в Закона за публичните финанси. Това каза Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

seo blog7

7 сеп 2022 09:16

45

гръцки преводач Добрич

Реалният проблем е какво би се случило, ако има дълго служебно правителство и относително къс парламент. Това е вероятна хипотеза и означава, че за този период, който предстои, би трябвало да се предвидят неща в икономиката, които са по-скоро от областта на служебни правителства и работа без парламент.

Действията на служебно правителство досега са много странни. Единственото нещо, което имаме в областта на икономическата политика, е оценка на ситуацията, която е заварена в икономическото министерство.

See also  Разговорите с "Газпром" започват до дни

В областта на енергетиката събеседникът посочи, че очевидно нарочно възможностите за внос на американския газ, който вече беше резервиран, не са били запазени.

“Очевидно има геополитическа заповед да се следва зависимостта от Газпром”, предположи гостът.

Зимата се очаква да бъде доста по-лека от зимата на 1994-95г. Тогава инфлацията беше 92% на година, сега ще бъде 20% с тенденция за леко успокоение. Има спад на приходите от данък добавена стойност, което показва, че има ограничаване на потреблението, а това означава, че хората посягат към спестяванията си.

За да се подобри благосъстоянието на българите, трябва да се съкратят неинвестиционните разходи, да се замразят увеличенията на пенсии и заплати – особено на администрацията. Изключително важно е да има разплащане по всички изпълнени договори, особено в здравеопазването и социалната сфера, както и да се отиде на целево подпомагане на онези, които са най-зле, каза Станчев.

Що се отнася до идеята ЕК да сложи „таван” на цената на руския тръбен газ събеседникът посочи, че това не е с цел да се регулира пазарът, а за да се ограничат приходите на руската федерация от износ на природен газ. „Ще бъде, както при всички „тавани” на цените – в някакъв момент ще дойде време да се плаща сметката”.

Може да гледате целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: