Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Косово затвори основния си граничен пункт след нова ескалация на напрежението със Сърбия

Последният протест e факт часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност

Косово затвори най-големия си граничен пункт днес, след като протестиращи го блокираха от сръбската страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

seo blog7

След като други два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени от подобни протести от косовската страна от 10 декември насам, в момента остават отворени само три гранични пункта между двете страни.

Последният протест e факт часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина.

Сърбите от сръбската страна използваха камион и трактори вчера, за да издигнат барикада близо до граничния пункт Мердаре на източната граница на Косово. Преградата пречи на хиляди косовари, които работят в Европа, да се върнат у дома за празниците.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като независима държава. Те имат подкрепата на сръбското правителство.

“Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове … или да преминете през Северна Македония”, заяви косовското външно министерство на страницата си във Facebook, обявявайки затварянето на граничния пункт Мердаре.

гръцки преводач Добрич

Затварянето влезе в сила от полунощ, макар че граничният пункт вече изглеждаше неизползваем, отбелязва агенцията.

Пунктът Мердаре е най-важният косовски граничен пункт за товарния пътен транспорт. Страната има международни железопътни връзки.

See also  Nasdaq се намира на територията на корекцията след пореден ден на разпродажби

От 10 декември сърбите в Северно Косово влизаха в престрелки с полицията и издигнаха над 10 пътни барикади във или около разделения град Митровица. Действията им дойдоха след ареста на бивши косовски сръбски полицаи за предполагаемо нападение над действащи полицейски служители.

Вчера бяха издигнати още две барикади в северната част на страната.

Косово, което има албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-99 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албанци.

Правителството в Прищина поиска от мироопазващите сили на НАТО да разчисти барикадите. Но КейФОР нямат правомощия да действа на сръбска територия.

В същото време по-рано през деня стана ясно, че бившият косовски сръбски полицай Деян Пантич, чийто арест засили напрежението между Белград и Прищина, ще бъде освободен и ще бъде поставен под домашен арест, заяви за Ройтерс говорител на съда в Прищина, цитиран от БТА.

Пантич беше арестуван на 10 декември по обвинения в нападение срещу полицейски служители по време на предишен протест.

Задържането му разпали напрежението между косовското правителство и етническото сръбско малцинство, което блокира пътища в северната част на страната с искане за освобождаването на Пантич.

Източник: