Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Сезонът на отчетите води индексите на Wall Street към седмичен ръст*

Сезонът на отчетите води индексите на Wall Street към седмичен ръст*

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Водещите индекси на американската фондова борса започват последната сесия от седмицата с ръстове на фона на по-добрите от очакваното данни от сезона на отчетите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с над 300 пункта (0,9%). От своя страна широкият измерител S&P 500 прибавя 0,6%, а технологичният Nasdaq Composite се покачва с 0,3%.

Инерцията на добрите данни за представянето на компаниите през последното тримесечие продължава и в петък с отчета на Goldman Sachs, чиито печалба и приходи са значително над очакваните. Акциите на банката поскъпват с над 2%.

По-рано през седмицата силно представяне показаха също така и други тежкоатлети в банковия сектор – JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley и Citigroup.

По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ неочаквано отбелязаха сериозен ръст през септември, което предполага устойчиво търсене на стоки и продукти, макар че трудностите в производството ограничават доставките.

гръцки преводач Добрич

Стойността на продажбите на дребно се е увеличила с 0,7% през септември на месечна база след възходяща корекция до 0,9% през август, показват данни на министерството на труда от петък. Без да се включват автомобилите, продажбите бележат ръст от 0,8% през септември спрямо предишния месец.

Малко след началото на борсовата сесия биткойнът също премина границата от 60 хил. долара на фона на оптимизма на инвеститорите за евентуалното предстоящо пускане на първия американски борсово търгуван фонд (ETF) върху биткойн фючърси. По-късно цената се понижи отново до малко над 59,8 хил. долара.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се повишава леко до съответно 1,565% и 2,058%.

See also  Индексите на Wall Street не успяха да запазят възходящия тренд от предната сесия

Доларовият индекс остава почти без промяна на ниво от 93,99 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също се показва. Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1,1% до 84,9 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 1,3% до 82,35 долара за барел.

Златото обаче поевтинява осезаемо с над 1,5% до 1770,5 долара за тройунция.

И трите водещи индекса на Wall Street се готвят да запишат ръстове за седмицата.

Досега 80,5% от 41-те компании в състава на S&P 500, които представиха данни за последното тримесечие, са се представили над очакванията, показват данни на FactSet.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Източник: