Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Компании в Русия наемат самолети, за да не мобилизират служителите им

Решението на Владимир Путин да извика 300 000 души да се бият при инвазията му в Украйна удря две от слабите места на страдащата руска икономика.

Заповедта отнема около един на сто активни работници в страната от работните им места, за да ги изпрати на фронта, когато рекордно ниската безработица – съчетана с изселването на руснаци, бягащи от страната, за да избегнат мобилизацията – означава, че има малко кандидати, които да ги заменят. И това вероятно ще удари и без това крехките финанси на руснаците, оставяйки семействата на наборниците без пари.

seo blog7

“Мобилизацията предизвиква силен негативен шок върху потребителските настроения“, каза икономистът на Renaissance Capital София Донец. „Ще видим стратегия за изоставяне на ненужните покупки и дълбок спад в търсенето.“ Тя прогнозира, че спадът ще добави около 0,5% към свиването на БВП тази година.

Bloomberg Economics също очаква мобилизацията да задълбочи спада на БВП и да повиши инфлацията тази година. „По-лошото е, че тези разклонения вероятно ще продължат през следващите пет години“, каза Александър Исаков, експерт по икономиката на Русия.

Още по темата

29 сеп 2022 10:55

89

гръцки преводач Добрич

29 сеп 2022 08:53

63

29 сеп 2022 08:07

135

Икономиката на страната издържа по-добре под широкообхватните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници заради нахлуването на Путин в Украйна, отколкото мнозина прогнозираха. Правителството все още очаква свиване от около 3% тази година и 1% през следващата година, като инфлацията ще бъде доста над целта.

Скоростта на действията на Кремъл през последната седмица пришпорва прогнозите на икономистите. Дмитрий Полевой от Locko Invest публикува доклад във вторник, опитвайки се да оцени какво може да означава налагането на военно положение – нещо, което Кремъл каза, че в момента не се обсъжда – за икономиката и финансовите пазари.

See also  Хотелите ни пълни с бежанци, но браншът очаква и туристи

Освен че повишава риска от по-дълбок спад и по-голям удар върху публичните финанси, той предупреди за възможни държавни поглъщания на компании и въвеждането на множество обменни курсове.

Компаниите вече се борят да предотвратят назначаването на служителите си, предвид ограничения пазар на труда. Правителствените разпоредби позволяват освобождаване на някои критични работници, но механизмът за освобождаване все още не е напълно действащ, тъй като Путин набързо обяви повикването на 21 септември. Основният бизнес асоциация на Русия призова във вторник правителството да разшири списъка, който не покрива много големи индустриални сектори.

Консултантите побързаха да съветват работодателите как да защитят своя персонал. Все пак някои фирми съветват служителите да работят от вкъщи в дните, когато се очаква да бъдат раздадени повиквателни в офиса.

„Властите започнаха да осъзнават сериозността на ситуацията“, каза Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. Повечето от наборниците вероятно ще дойдат от селските райони, като засегнат земеделския и строителния сектор, каза тя.

Високотехнологичните фирми, на които беше обещано, че служителите им няма да бъдат призовани за военна служба, установиха, че много от тях са обхванати от настоящата вълна. Някои компании са наели частни самолети, за да евакуират засегнатия персонал, съобщи вестник “Комерсант”.

Те се присъединиха към потопа от десетки хиляди руснаци – около 200 хил. мъже по приблизителни оценки – опитващи се да напуснат страната, причинявайки километрични опашки по сухопътните граници и главоломно високи цени на самолетните билети. На фона на нарастващите страхове, че Кремъл ще ограничи излизането от страната, властите казаха само, че все още не са взети решения. Според юристи, работещи с тях, потенциални наборници, които са получили обявления за мобилизация, вече са връщани по границите.

See also  Враца - как в малкия град може да има стабилно ИТ общество

Ударът върху потребителите идва, тъй като правителството вече планира да увеличи финансовия натиск върху тях. Бюджетът призовава за голям скок в събираемостта на данъците върху доходите през следващите две години, част от по-широк стремеж за увеличаване на приходите, за да се помогне за покриване на разходите за войната. Държавно регулираните комунални услуги също се покачват.

Разбира се, правителството обещава да увеличи обезщетенията за семействата на мобилизираните, за да им помогне да преодолеят периода на загубени доходи. А Татяна Орлова от Oxford Economics очаква по-високите военни разходи да „стимулират икономиката тази и следващата година“, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Първоначалното въздействие върху данните може да бъде смесено, според Донец от Renaissance. „Някои от мобилизираните ще се считат за заети и заплатите им действително ще изглеждат по-високи, докато държавните разходи ще останат високи и някои „мобилизирани“ сектори на индустрията ще покажат растеж“, каза тя.

В по-дългосрочен план мобилизацията и нарастващият брой на загиналите и ранените от войната ще намалят и без това малката група руснаци в най-добрата работоспособна възраст, според Зубаревич.

„Основното нещо не е загубата на работници, а изтичането на мозъци“, предупреди тя. „Хората, които заминават, като правило са по-заможни, образовани. Не можеш да избягаш с празен портфейл.”

Източник: