Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Китай неволно помага на Европа да запълни газовите си хранилища 

Потреблението на газ в Народната република намалява за първи път от 20 години насам, а Европа купува освободения газ

seo blog7
Терминал за втечнен природен газ в Нидерландия. Снимка: Bloomberg LP

Терминал за втечнен природен газ в Нидерландия. Снимка: Bloomberg LP

Понастоящем Китай неволно помага на Европа да купува повече втечнен природен газ (LNG) на световния пазар. Причината е, че Народната република купува значително по-малко втечнен природен газ от обичайното, а така Европа може да купи свободния газ на световния пазар и по този начин да запълни хранилищата си за зимата.

Лаури Миливирта, старши анализатор в Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух в Хелзинки, казва за Handelsblatt: „От юни тази година в Китай се наблюдава спад в потреблението на газ – за първи път от поне 20 години“. 

В резултат на това общият внос на газ в Китай е спаднал с 13% на годишна база от март до юли, сочат данните на доставчика на финансови данни Wind. По-специално вносът на втечнен природен газ спада с цели 27% през периода. Според енергийния експерт Миливирта това е освободило много втечнен природен газ, който Китай сега продава или просто вече не търси. Но има три причини за сдържаността на поднебесната империя.

гръцки преводач Добрич

Но първо да погледнем към Европа: в замяна на сдържаността на Китай, Европа в момента купува целия газ, който може да получи на световния пазар. Като цяло съоръженията за съхранение на газ в Европа се запълват бързо. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ вносът на втечнен природен газ в Европейския съюз и Обединеното кралство се е увеличил с около 66% от януари до май 2022 г. в сравнение със средногодишната стойност за 2021 г.

See also  Турските власти тестват новите си правомощия за цензура след взрива в Истанбул

66% 

е увеличението на вноса на щатски втечнен природен газ за Европейския съюз и Обединеното кралство от януари до май 2022 г.

Понастоящем Германия се опитва да разшири с рекордна скорост съоръженията си за разтоварване на втечнен природен газ – за разлика от много други европейски страни федералната република дълго време избягваше втечнения природен газ и досега няма собствени терминали за тази суровина. Въпреки това германското правителство реагира на кризата с доставките на газ, като възложи на компании да закупят в краткосрочен план пет плаващи терминала за втечнен природен газ, т.нар. плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU). Един от тези терминали ще започне да функционира през тази година.

Причините за отдръпването на Китай

Има три причини за отдръпването на Китай, което сега води до излишък на втечнен природен газ на световния пазар:

1. „Основната причина е спадът на вътрешното търсене поради слабия икономически растеж”, казва енергийният експерт Миливирта. През второто тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт е едва 0,4 %. Отговорни за спада са преди всичко многократните строги затваряния на огромни китайски градове с милиони жители в името на строгата стратегия на китайското правителство за нулев Covid, както и продължаващата криза с недвижимите имоти.

2. На второ място, високите цени на природния газ попречиха на Китай да купува, каза Миливирта.

3. И трето, китайското ръководство поставя акцент върху енергийната сигурност. За тази цел Пекин разчита, наред с другото, на въглищата, чието производство се е увеличило значително през първите седем месеца на годината в сравнение с предходната година.

Вносът на втечнен природен газ в Китай спадна най-много, като този от Австралия намаля с почти една трета. За разлика от него вносът на втечнен природен газ от Русия се е увеличил с 50%, а този от Катар – с цели 80%. По този начин неизползваният от Китай австралийски газ се предлага допълнително на световния пазар. Танкер за втечнен природен газ в Луизиана, САЩ. Снимка: Mark Felix/Bloomberg Танкер за втечнен природен газ в Луизиана, САЩ. Снимка: Mark Felix/Bloomberg

See also  Кремъл дължи заплати на войниците си?

По този начин пазарът на газ се реорганизира по геополитически признак, като Китай купува повече от Русия, а Европа – от демократичните страни. Експертът обаче подчертава, че покупките от Китай не могат да компенсират спада на износа на руски газ за Европа в резултат на западните санкции.

Увеличението на китайския внос на руски газ възлиза на около осем до десет милиарда кубически метра годишно, докато Русия продължава да доставя на Европа с над 100 милиарда кубически метра по-малко.

Миливирта смята, че Китай ще купува повече втечнен газ само когато цените на газа отново паднат. Малко вероятно е обаче китайската икономика да се възстанови значително в близко бъдеще и това да доведе до по-голямо търсене на втечнен природен газ в Народната република поради строгата политика на държавното ръководство за нулев Covid.

От началото на годината Китай не успява да овладее вълната от нови случаи и неколкократно блокира цели градове. Така например на 1 септември около 21 милиона жители на югозападния китайски град Ченгду бяха изпратени в режим на строга изолация.

Източник: