Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

КФН предупреждава инвеститорите за рискове от вложения в криптофондове

КФН предупреждава инвеститорите за рискове от вложения в криптофондове

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

seo blog7

Комисията за финансов надзор (КФН) публикува предупреждение към инвеститорите заради нерегламентирани практики на публично набиране на средства с цел инвестиране в криптофондове, които не са лицензирани и регистрирани.

В съобщение, публикувано на сайта на регулатора, се посочва, че цените на цифровите активи са изключително нестабилни и с висока флуктуация, а информацията за пазарните цени на цифровите активи е неофициална, непотвърдена и разпокъсана.

Още по темата

КФН предупреждава, че набраните от тези фондове средства а могат да не бъдат влагани в предварително оповестените инструменти, т.е. това да са схеми за измама.

КФН предпреждава също така, че нелицензираните и нерегистрирани фондове не оповестяват информация и не се отчитат. Не може да се докаже и опитът и знанията на мениджърите на фондовете.

„Въпреки че има създаден мит, че криптовалутите осигуряват висока възвръщаемост на инвестициите за инвеститорите, обратното е също толкова вярно“, посочват от КФН. „Цените на криптовалутите могат да се покачват и падат неимоверно за кратък период от време и затова не е изненада, че мнозина ги разглеждат като спекулативен актив за инвестиране“, допълва се в съобщението.

гръцки преводач Добрич

„От регулаторна гледна точка следва да се има предвид, че повечето възможности за инвестиране в криптовалути са извън обхвата на регулацията на този етап. Преди да инвестирате в хедж фонд или еквивалентен фонд, важно е да проверите дали той се регулира от съответния регулаторен орган“, съветват от Комисията.

Източник:

See also  „Ай Ти Еф Груп“ набра над 2 млн. лева в първия ден от IPO-то си