Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Катар ще представлява интересите на САЩ в Афганистан

Катар ще представлява интересите на САЩ в Афганистан

Снимка: Nathalia Angarita/Bloomberg

САЩ и Катар подписаха споразумение в петък Катар да представлява американските дипломатически интереси в Афганистан – важен сигнал за възможен бъдещ директен ангажимент между Вашингтон и талибаните след 20-годишна война, предава Ройтерс.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и катарският му колега Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани подписаха споразумението, което превръща Катар в „защитна сила“ на САЩ в Афганистан. Това се случи на церемония в Държавния департамент след края на разговорите.

„Катар ще установи секция за американските интереси в посолството си в Афганистан, за да предоставя известни консулски услуги и да наблюдава условията и сигурността в американските дипломатически обекти в Афганистан“, каза Блинкен.

Ходът ще засили допълнително отношението между Вашингтон и малката богата монархия от Персийския залив, която създаде близки отношения с талибаните с приемането на единственото официално представителство на бунтовниците извън Афганистан и изиграването на ключова роля в разговорите, които доведоха до сделката през 2020 г. за изтеглянето на американските военни тази година.

Още по темата

Споразумението беше постигнато на фона на неяснотата за САЩ и западните страни какво да е отношението им към твърдолинейните ислямисти, след като те поеха властта в Афганистан при светкавична офанзива през август, докато ръководените от САЩ военни завършваха изтеглянето си.

САЩ и останалите западни страни затвориха посолствата си и оттеглиха дипломатите си след завземането на Кабул от талибаните, след което бунтовниците обявиха временно правителство, чиито основни членове са подложени на санкции от САЩ и ООН.

САЩ, европейските страни и други не са склонни да признаят официално правителството на талибаните, като ги обвиняват, че са се отметнали от обещанията си за политическо и етническо включване и за гарантиране на правата на жените и на малцинствата.

See also  Австралия и Нидерландия съдят Русия заради свалянето на полет MH17

Но с наближаването на зимата много правителства осъзнават, че трябва да започнат по-сериозни разговори, за да предотвратят хуманитарна катастрофа в бедната страна.

Според новото споразумение, което влиза в сила от 31 декември, Катар ще пренасочи някои от служителите си в посолството си в Афганистан към Секцията за американските интереси и ще координира в тясно сътрудничество с Държавния департамент на САЩ и американската мисия в Доха.

Високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че САЩ ще продължат ангажимента си и с политическия офис на талибаните в катарската столица Доха.

Консулската помощ може да включва приемане на заявления за паспорти, предлагане на нотариални услуги за документи, предоставяне на информация и помощ в извънредни ситуации, съобщи американски представител, пожелал да остане анонимен.

Второ споразумение с Вашингтон предвижда Катар да продължи временно да приема до 8000 афганистанци в риск, които са кандидатствали за специални имигрантски визи, и членовете на техните семейства, съобщи американски представител.

На пресконференция след подписването на споразуменията Блинкен похвали Катар за помощта в продължаващите евакуации на американски граждани, притежатели на зелени карти и кандидати за специални имигрантски визи.

Той допълни, че Катар е позволил транзитното преминаване през Доха на около половината от 124 хил. души, които бяха евакуирани от Афганистан от август насам при набързо организирана и хаотична операция на САЩ по евакуирането.

Оттогава Катар е финансирал най-малко 15 полета на Qatar Airways със стотици евакуирани американски и други граждани и ще продължи да осигурява чартърни полети за притежатели на специални имигрантски визи и други афганистанци, каза Блинкен.

Десетки хиляди афганистанци, които са изложени на риск от отмъщение от талибаните заради подпомагане на САЩ и съюзниците им или работа за чуждестранни организации, остават в Афганистан.

See also  Не на зависимостта: Speed dating* на Олаф Шолц в Азия

Източник: