Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

„Капман“: В момента инвеститорите нямат активи убежища

Проблемът е, че няма тихо пристанище за инвеститорите. Колебанията на всички пазари и волатилността са големи и няма алтернатива за сигурна инвестиция – дори и златото, което в началото на годината се опитваше да пробива 2000 долара, в момента е под 1900 долара. Инвеститорите трябва много внимателно да прегледат собствените си решения, а песимизмът се дължи на това, че тази нестабилност в Европа и неяснотата колко ще продължи конфликтът предопределят много рискове за всички икономики. Това мнение изказа Кристиян Фезелов, риск анализатор в “Капман Асет Мениджмънт”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За да се избегне стагнация и да се запази нормалната работа на икономиката на САЩ, Фед ще продължи с програмата си за увеличение на лихвения процент, смята Фезелов.

“90% от инвеститорите в момента очакват увеличение със 75 базисни точки на следващото заседание на Фед за вдигане на лихвения процент. Целта на Фед ще бъде по-меко приближаване на икономиката и намаляване на инфлацията – по-безболезнено “приземяване”.

Лихвеният процент може да достигне 3,5% до края на годината с цел да се намали темпа на инфлацията.

„Заложеният минимум като програма е 2,5% – дали ще ги постигнем или ще минем 3% много зависи и от състоянието на американската икономика, и от движение на цени, инфлационни процеси, развитие на кризата Украйна-Русия, цената на петрола в световен мащаб“.

САЩ очакват понижение в цената на петрола в края на годината, когато са планирали попълване на резервите си. Държавните облигации на страната ще се облагодетелстват от затягането на политиката – публичният дълг на страната вече е около 115% от БВП, което го прави труден за обслужване, каза Фезелов.

See also  Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите

„Официалните данни показаха 8,5% годишна инфлация през март, което за САЩ е огромен ръст, при положение, че целта на Фед бе да поддържа инфлацията в рамките на 2%. Втората важна причина са хеликоптерните пари, които се изсипаха по време на Covid пандемията плюс последните облекчения, които бяха гласувани от правителството на Байдън“.

Целия разговор вижте тук!

 

Източник: