Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

„Капман“: В момента инвеститорите нямат активи убежища

Проблемът е, че няма тихо пристанище за инвеститорите. Колебанията на всички пазари и волатилността са големи и няма алтернатива за сигурна инвестиция – дори и златото, което в началото на годината се опитваше да пробива 2000 долара, в момента е под 1900 долара. Инвеститорите трябва много внимателно да прегледат собствените си решения, а песимизмът се дължи на това, че тази нестабилност в Европа и неяснотата колко ще продължи конфликтът предопределят много рискове за всички икономики. Това мнение изказа Кристиян Фезелов, риск анализатор в “Капман Асет Мениджмънт”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

seo blog7

За да се избегне стагнация и да се запази нормалната работа на икономиката на САЩ, Фед ще продължи с програмата си за увеличение на лихвения процент, смята Фезелов.

“90% от инвеститорите в момента очакват увеличение със 75 базисни точки на следващото заседание на Фед за вдигане на лихвения процент. Целта на Фед ще бъде по-меко приближаване на икономиката и намаляване на инфлацията – по-безболезнено “приземяване”.

Лихвеният процент може да достигне 3,5% до края на годината с цел да се намали темпа на инфлацията.

„Заложеният минимум като програма е 2,5% – дали ще ги постигнем или ще минем 3% много зависи и от състоянието на американската икономика, и от движение на цени, инфлационни процеси, развитие на кризата Украйна-Русия, цената на петрола в световен мащаб“.

САЩ очакват понижение в цената на петрола в края на годината, когато са планирали попълване на резервите си. Държавните облигации на страната ще се облагодетелстват от затягането на политиката – публичният дълг на страната вече е около 115% от БВП, което го прави труден за обслужване, каза Фезелов.

See also  Слабо начало на седмицата за американските борси

„Официалните данни показаха 8,5% годишна инфлация през март, което за САЩ е огромен ръст, при положение, че целта на Фед бе да поддържа инфлацията в рамките на 2%. Втората важна причина са хеликоптерните пари, които се изсипаха по време на Covid пандемията плюс последните облекчения, които бяха гласувани от правителството на Байдън“.

гръцки преводач Добрич

Целия разговор вижте тук!

 

Източник: