Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Какво си казаха днес във Външно министерство Митрофанова и Костадин Коджабашев

Днес посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бе извикана в Министерството на външните работи. Срещата проведе заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, съобщиха от МВнР.

Той постави въпроса за системното възпрепятстване на изучаването на български език в училища в окупираните от Русия територии на Украйна. Категорично изрази очакването на България, правото на изучаване на майчин език на нашите сънародници да продължи да бъде съблюдавано в рамките на цялата международно призната територия на Украйна. Бе изразено остро възмущение от действията по премахване на портрети на български национални герои и друга българска символика от учебните пространства.

seo blog7


По време на срещата българската страна повдигна въпроса за решението на Руската федерация да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев. Заместник-министър Коджабашев изрази официално протест срещу това решение. Изтъкнато бе, че България не е била информирана по официален път за него и настоява да разбере какви са основанията за това в срочен порядък.

Посланик Митрофанова индикира, че относно конкретните основания би следвало да се отправи запитване до компетентните органи на Руската федерация.

Изрично бе отбелязано, че възприемаме решението за обявяване за издирване на Христо Грозев като насочено срещу свободата на словото и медиите, както и като опит за сплашване на български гражданин.

По време на срещата от българска страна бе отбелязано и че на фона на включването на България в списъка на т.нар. „неприятелски държави“ на Руската федерация, решението за обявяване за издирване на г-н Грозев допълнително подкопава и без това намиращите се в една от най-ниските си фази двустранни отношения, и то не по българска вина. Акцентирано бе и върху силния отзвук в Република България на случая, което е знак чувствителността на обществото към нарушаването на основни права на човека.

See also  Доц. Милен Любенов: Забелязва се нова форма на взаимодействие между президента и ГЕРБ


гръцки преводач Добрич

Същевременно МВнР счита, че казусът с българския гражданин Христо Грозев не бива да се превръща в тема за вътрешнополитическа употреба и партийна надпревара. В тази ситуация се изисква страната ни да действа единно, с разбирането за национален интерес и въз основа на пълна информираност.

Със случая са ангажирани компетентните български институции.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 2 гласа.

Източник: