Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Как да подготвите колата си за зимата – 10 съвета от сервизни майстори

За да избегнете неприятности по пътя, важно е предварително да подготвите колата за студа, следвайки основния контролен списък, който спазват повечето големи сервизи на Запад. Ето и най-важните съвети.

1. Сменете летните гуми със зимни

Температурната граница, при която трябва да се извърши подмяната, е +7 ° C. Ако средната дневна температура на въздуха стане по-ниска, не се препоръчва да карате летни гуми, тъй като при ниски температури те губят своята еластичност, което води до намаляване на свойствата на сцепление на гумата.

seo blog7

2. Направете диагностика на окачването

На хлъзгави повърхности водачът трябва да бъде особено внимателен. През зимата сцеплението на гумите отслабва заради обледеняването на пътя, така че дори незначителни нередности в окачването или кормилното управление могат да доведат до загуба на стабилност. Професионалната диагностика ще ви позволи да определите дали има износени части и кои трябва да бъдат заменени.

3. Снабдете се с добавки за горивото (за дизеловите автомобили)

Препоръчително е собствениците на дизелови автомобили да закупят добавка, която увеличава устойчивостта на дизеловото гориво към замръзване при минусови температури. Препоръчително е да сипете въпросната добавка непосредствено преди зареждане с гориво, така че добавката да се смеси с горивото в резервоара.

4. Проверете и, ако е необходимо, сменете маслото

При мразовити условия маслото се сгъстява и смазва компонентите и сглобките по -лошо, което води до повишено износване на компонентите на агрегата. В допълнение, свойствата на маслото се влошават при употреба, което заедно може значително да намали живота на двигателя или трансмисионните агрегати. Препоръчва се да се налива вид масло, което по-малко се сгъстява от студа. Също така си струва да проверите за течове на масло по двигателя, скоростната кутия и диференциалите. Маслените уплътнения замръзват в студено време, поради което през зимата капките могат да се увеличат драстично.

See also  Илон Мъск ще покаже работещ прототип на хуманоиден робот през септември

5. Проверете антифриза

Преди зимата се препоръчва да проверите охлаждащата течност. Тя трябва да е устойчива на ниски температури. Необходимо е да се поддържа течност от антифриз и вода в радиатора, която не замръзва при температури до -40 ° C.

6. Проверете и, ако е необходимо, сменете спирачните накладки

Разликата в спирачните моменти на колелата е основната причина за хлъзгане. Вероятността от загуба на контрол през зимата се увеличава още повече поради хлъзгави пътища, а неравномерното задействане на спирачките може да влоши ситуацията и да доведе до злополука. При проверка на спирачната система, специалистите в сервизния център ще оценят нейната ефективност, както и стабилността на автомобила, ще проверят за течове на спирачна течност. За да се предотвратят инциденти, се препоръчва смяната на спирачните накладки преди зимата, дори и да не са напълно износени.

гръцки преводач Добрич

7. Проверете състоянието на акумулатора

Натоварването на акумулатора на колата през зимата се увеличава значително – в студа капацитетът на акумулатора намалява, а маслото в двигателя се сгъстява. Ето защо е необходимо да се извърши задължителна диагностика на батерията преди зимата, дори и да е нова. Трябва да се провери нивото на електролита в батерията и неговата плътност – работната стойност за сярна киселина е 1,27 g/cm3. Освен това се оценява напрежението, което батерията произвежда – при изключен двигател, то трябва да бъде поне 12V.

8. Проверете / сменете ангренажния ремък

Ангренажният ремък на модерен двигател е проектиран за 50-100 хиляди километра. Въпреки това, през студения сезон натоварването на ангренажните ремъци се увеличава значително, което може да доведе до скъсването им. Подобна повреда е несъвместима с по-нататъшното движение на автомобила и изисква сложни и скъпи ремонти. Ето защо се препоръчва предварително да посетите сервизен център за диагностика.

See also  Дизайнерът на Tesla Cybertruck намира продуктите на Apple за скучни

9. Проверете работата на отоплителната и вентилационната система

Необходимо е да се обърне внимание на работоспособността на “парното”, системата за подаване на въздух и състоянието на филтъра в купето. Ако последният е замърсен, това значително ще влоши циркулацията на въздуха и в резултат на това ще провокира запотяването на стъклата. Поради това се препоръчва смяната на този филтър, ако е необходимо.

10. Поставете в колата си т.нар. “зимен комплект”

Не забравяйте да се снабдите с четка за почистване на сняг и стъргалка за лед. Важно е да се отбележи, че последната се използва изключително за почистване на стъкла, тъй като стъргалката може да повреди боята на автомобила. По същата причина е по-добре да изберете по-мека четка за почистване от сняг.

Поставете оценка:

4.1

Оценка 4.1 от 8 гласа.

Източник: