Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Инфлацията в Украйна може да достигне 30% до края на 2022 г., прогнозира централната банка

Ръстът на потребителските цени е бил над 26% през октомври, посочи заместник-управителят на ведомството

Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Инфлацията в Украйна може да достигне 30% до края на тази година и да остане на високи равнища през следващата. Това прогнозира заместник-управителят на Украинската централна банка Катерина Рожкова, цитирана от Ройтерс.

Тя обаче добави, че затегнатата парична политика ще спомогне за контролирането на ценовия натиск в следващите месеци.

По думите ѝ последно инфлацията в страната е достигнала 26,6% през октомври.

Централните банки по света започнаха цикъл на парично затягане в опит да контролират бързото покачване на цените. По-рано в четвъртък стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 10,6% през октомври, а в Европейския съюз (ЕС) – 11,5%. Данните, които за успокоение на ЕЦБ не показаха допълнително изненадващ ръст на потребителските цени, може да мотивират банкерите да забавят паричното затягане до 50 базисни пункта (б.п.) през декември.

Същевременно на последното си заседание в края на октомври централната банка на Украйна остави лихвите си без промяна в размер на 25% – ниво, което се очаква да бъде запазено до второто тримесечие на 2024 г. поради високата инфлация, предизвикана от руската инвазия.

Според прогнозите на регулатора брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 32% тази година, което е леко подобрение спрямо предходните оценки, като икономиката “се съживява” спрямо началото на войната, започнала на 24 февруари тази година.

Според регулатора постепенното икономическо възстановяване ще продължи през 2023-2024 г., като ключово допускане в прогнозите са очакванията, че рисковете за сигурността ще започнат значително да намаляват през средата на 2023 г.

See also  Австралия и Нидерландия съдят Русия заради свалянето на полет MH17

Източник: