Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Инфлационните страхове изпратиха на червено европейските индекси

Инфлационните страхове изпратиха на червено европейските индекси

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg, архив

seo blog7

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък с понижения, разтърсени от новите страхове за ускоряване на инфлацията, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,5%, като секторът на храните и напитките се понижи с 3,6% повеждайки загубите.

Британският бенчмарк FTSE се понижи с 1,8%, а френският CAC с 1,3%. От своя страна германският показател DAX изостана с 0,9%. По-слаб беше спадът при италианския измерител FTSE MIB, който се сви с 0,1%.

Днешната търговия продължава тенденцията на спадовете в сряда. Вчера британски данни показаха, че инфлацията в страната се е ускорила до 40-годишен връх от 9% през април, като основна причина са цените на храните и горивата.

Акциите и другите по-рискови активи са под натиск заради инфлацията и опитите на централните банки да забавят увеличението на цените чрез лихвени повишения, което на свой ред води до притеснения за нова рецесия.

гръцки преводач Добрич

При индивидуалните акции тези на компанията за домашни ремонти HomeServe поскъпнаха с над 10% и поведоха Stoxx 600, след като тя се съгласи да бъде продадена на канадската Brookfield Asset Management за 5 млрд. долара.

Обратно, на дъното на индекса застанаха британските пощи Royal Mail с понижение в цената на книжата от близо 12%, след като компанията не можа да отговори на очакванията за печалба и представи планове за още съкращения на разходите.

Източник:

See also  Bloomberg: Мислите, че всичко е много скъпо - почакайте да видите какво предстои