Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Словашката SPP е платила за руски газ в евро, но е открила и сметка в рубли

Словашката SPP е платила за руски газ в евро, но е открила и сметка в рубли

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Словашката държавна компания за внос на газ SPP е платила за доставките на руски природен газ в евро, но също така е открила и сметка в рубли в “Газпромбанк”, предаде Ройтерс. Това на практика означава приемане на схемата за плащане, поискана от Москва, отбелязва информационната агенция.

“Платихме в евро ангажимента си към “Газпром””, каза Ричард Прокипчак, генерален директор на SPP в интервю за словашката обществена телевизия, според която плащането е извършено на 17 май, три дни преди крайния срок.

Заплащането е осъществено в евро, тъй като самата сметка е открита в евро от “Газпром”. След това парите бяха изпратени по сметка на руското енергийно дружество и имам потвърждение, че плащането е получено, обясни Прокипчак.

Още по темата

“В ход е парично конвертиране, което ще приключи с предаване на рубли на “Газпром”, след което доставките на природен газ продължават”, добави той.

Въпреки че Европейската комисия посъветва компаниите да не отварят банкови сметки в рубли в “Газпромбанк”, както поиска Кремъл, тя не е посочила в официалното си ръководство по въпроса, че това ще бъде нарушение на санкциите, припомня Ройтерс.

гръцки преводач Добрич

SPP е основният словашки вносител на газ, като подсигурява около 60 процента от вътрешните нужди на страната, а по-голямата част от суровината е с произход от Русия.

(БТА)

Източник:

See also  Глобалните лидери обещаха да намалят метановите емисии и да спасят горите