Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Икономическите планове на Байдън се сблъскват с инфлационната реалност

Икономическите планове на Байдън се сблъскват с инфлационната реалност

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Президентът Байдън встъпи в длъжност с редица икономически планове за по-добро позициониране на САЩ по отношение на глобалната конкуренция и предоставяне на положителен тласък на пазара на труда, помрачен от пандемията от коронавирус. Десет месеца след старта на своя мандат Байдън е изправен пред нов набор от икономически предизвикателства, пише The Wall Street Journal.

Броят на американците с подадени заявления за обезщетение при безработица се понижи до 52-годишно дъно миналата седмица, докато наличните работни места са близо до рекордно високи нива, а потребителските разходи се покачват. Но тези положителни икономически данни са съпътствани от проблемите при веригите на доставка и най-бързия темп на инфлация от три десетилетия насам. 

Още по темата

Сега Байдън иска да покаже на обществеността, че предприема действия за справяне с нарастващите цени и проблемните доставки на фона на нарастващото безпокойство сред някои от служителите му относно политическите последици върху междинните избори през следващата година при евентуален провал. Той е инструктирал най-верните си икономически съветници да се съсредоточат върху проблемите, създавайки вътрешна работна група, която анализира подробно различните видове данни, като например колко контейнера се намират в пристанищата на страната и колко дълго стоят там.

Администрацията на Байдън разполага с ограничени възможности да забави растящите цени и да гарантира, че стоките се доставят навреме, споделят икономисти и анализатори. Много експерти са скептични, че усилията на Белия дом, включително за освобождаването на петролни резерви и подтикването на пристанищата да работят с удължено работно време, могат значително да променят краткосрочния път на инфлацията.

гръцки преводач Добрич

„Те нямат на разположение никакъв фантастичен политически инструмент“, за да се справят с движещите сили при ускорената инфлация, изтъква Джош Бивънс от Института за икономическа политика.

See also  Какво е да живееш с инфлация от 100%?

Има много фактори, които ускоряват инфлацията. Делта вариантът на коронавируса удължи пандемичните смущения, които Белият дом и много икономисти очакваха да затихнат. Чуждестранните фабрики и пристанища останаха затворени, ограничавайки доставките на стоки, когато американците разполагаха с пари за харчене. Междувременно много от тези американски не са склонни да се върнат на работа, което води до недостиг на работна ръка.

Изключително ниските лихвени проценти, отразяващи политиката на Федералния резерв, и многобройните кръгове от правителствени стимули допринасят за процъфтяващото търсене на стоки. Силното търсене и ограниченото предлагане представляват изпипана рецепта за ускорена инфлация.

През март, като част от план, изготвен в рамките на кандидат-президентската кампания от 2020 г., Байдън подписа закон за подпомагане на възстановяването от коронавируса на стойност 1,9 трилиона долара, който включваше  индивидуални чекове от 1400 долара, удължаване програмата за 300 долара седмична добавка към основните обезщетения при безработица. Някои икономисти определиха този пакет, който съвпадна с нарастването на икономическата активност, като допринасящ за ускоряването на инфлацията.

„Това беше просто грешка и ние плащаме за нея, а вие просто трябва да я оставите да премине през системата и да не я повтаряте“, изтъква Дъг Холц-Ийкън, който беше икономически съветник на президента Джордж У. Буш.

Служители на Белия дом признаха, че мартенският пакет, известен като Американски спасителен план, може да е допринесъл за покачването на цените, възможност, за която признават, че са били наясно, преди да бъде приет. Но те посочват, че законът е бил необходим и че сега могат да предприемат стъпки за борба с инфлацията.

Във вторник Байдън обяви, че САЩ ще освободят 50 милиона барела петрол от стратегическите си резерви на петролните пазари през следващите седмици, част от координирани усилия с няколко други развити икономики за овладяване на покачващите се петролни цени. По-рано Байдън призова Федералната търговска комисия да разследва дали петролните и газови компании участват в незаконни действия, насочени към поддържане на високите цени на бензина.

See also  Войната на Путин показва, че Западът трябва да осветли мръсните пари

Анализатори споделят, че и двете мерки ще имат ограничен ефект. След новината за решението на Байдън във вторник петролните цени продължиха да растат с по-умерен темп.

Американският президент постигна ограничен успех в намирането на начин за решаване на проблема с доставките. Той настоя най-натоварените пристанища в страната да работят по 24 часа в денонощието.

През октомври пристанищата обявиха планове за налагане на глоби на превозвачи, чиито контейнери стоят твърде дълго на терминалите.

Служители на Белия дом изразиха разочарование, че положителното икономическо развитие при заетостта често остава пренебрегнато за сметка на инфлацията и проблемите с веригите на доставка. Те се опитват да намерят баланс между представянето на това подобрение и признаването на ефектите от нарастващите цени. 

Още по темата

По отношение на решението на Байдън да номинира за втори мандат като управител на Федералния резерв Джером Пауъл служителите на централната банка трябва да постигнат баланс при определянето на времето, в което ще повишат лихвените проценти. Ако това стана прекалено рано, може да охлади прекалено силно икономическото възстановяване, но една забавена реакция, от друга страна, рискува да ускори темпа на инфлация.

По-рано този месец Байдън подписа полемичния инфраструктурен пакет за около 1 трилион долара за ремонт на старите пътища и мостове в страната, надграждане на електрическата мрежа и разширяване на достъпа до широколентов интернет.

Сенатът все още обсъжда следващия компонент от законодателния дневен ред на Байдън: пакет от около 2 трилиона долара за образование, здравеопазване и климат.

Представители на Белия дом казват, че планираният пакет няма да ускори инфлацията допълнително, защото парите ще бъдат изразходвани в рамките на 10 години.

See also  Американските борси направиха изненадващо завръщане на зелено

Източник: