Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хотелиери: Туризмът ще се възстанови напълно след 2 до 5 години

Качеството на хотелските услуги у нас е доста добро и аргумент за това е увеличеният брой туристи спрямо миналата година. Българският туристическия продукт е тема, която широко се дискутира в медиите поради простата причина, че българинът разбира от политика, футбол и от туризъм. С мазохистична устременост масмедиите – тези, които разчитат на сензационни заглавия, търсят целенасочено примери, с които да показват колко е зле по нашето Черноморие. Това започва да прилича на целенасочена кампания за очерняне на туризма ни за сметка на съседите ни Гърция и Турция, където също има случаи на лошо отношение към туристи, но това не е акцент в заглавията на местните издания. Това каза Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Работа на общинските власти и на министерство на туризма е да развие положителна кампания за реклама на българския туризъм, в която постоянно да бъдат посочвани добрите примери и високото ниво на туристическия ни продукт, подчерта събеседникът.

“Имаме си гнилите ябълки – това е факт, но защо трябва да гледаме в пет гнили ябълки, когато имаме 500 хубави, червени, красиви и вкусни”.

“Имаме курорти, в които чужди туристи идват за 20-25-та година поред. Те са идвали с децата си, днес децата им идват с приятели. Има много добри примери и респективно доста печеливши хотелиери”, каза Дучев.

В хотелите в България като цяло през тази година има по-висока заетост и ръст на приходите, но печалбите ги няма. Ръстът в цените не води автоматично до по-високи печалби за хотелиерите, защото ръстът е под или в рамките на нивото на инфлацията.

See also  Visa и Mastercard спират услугите си за санкционираните руски банки

Инфлацията през юни беше 16,9%, а ръстът на цените като цяло е в рамките на 10% до 20%. Има дори една малка група хотелиери, които не са повишили цените в сравнение с миналата година.

Основен проблем за бизнеса в България – не само за хотелиерите, е липсата на предвидимост. Това е свързано и с настоящата политическа обстановка в страната, тя е препъни камък в създаването на някаква предвидимост. За бизнеса е доста трудно да работи в такава среда, каза Дучев.

Хотелиерският бранш иска от политиците ясна стратегия какъв туризъм създаваме, какви целеви групи клиенти таргетираме и съответно каква кампания правим пред тези целеви групи. За съжаление и тази година България излезе в челото на най-различни класации като най-евтина дестинация. По този начин туризъм не може да се прави.

“Ако единственото ти конкурентно предимство е цената, ти си загубен”, допълни гостът.

Формулата на успеха според Дучев е добра концепция за хотела, правилни целеви групи клиенти, правилно ценообразуване и правилен маркетинг спрямо целевите групи. „А когато туристите дойдат, да ги превърнеш в свои посланици”.

Най-многобройните чужди туристи у нас тази година са румънците, следвани от англичаните, немците, също поляци, чехи, македонци, има и от скандинавските държави, каза събеседникът.

Всички в хотелиерския бранш се надяват да не се стига до задълбочаване на пандемията и до стагфлация, както и конфликтът в Украйна да приключи възможно най-бързо.

Очакванията на хотелиерите са туризмът да се възстанови напълно след между 2 и 5 години.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: