Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хотелиери прогнозират спад на туристите с 60% заради войната

Хотелиери прогнозират спад на туристите с 60% заради войната

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Спад на туристите от 60% спад на туристите заради войната, прогнозира Веселин Налбантов, председател на регионалната структура на асоциацията в Несебър, пред NovaNews.
Според нето, ако войната приключи, може да има и бум на летовниците.

Членове на БХРА са категорични, че мярката 60/40 в туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъде удължена и след 30 юни, дори да стане 80/20.

“Браншът дава 15% от БВП и осигурява мнозина. Пандемията постави под риск поминъка на хората. Мярката 60/40 е много необходима. Ако продължават военните действия и заплахата от мини, туристите ще се откажат да идват. Преди войната резервациите бяха горе долу като през 2018 г. Спряха всякакви записвания”, каза Налбантов.

Той призна, че е трудно да се променят цените, защото никой не може да се прогнозира какво ще бъде завишението.

гръцки преводач Добрич

По думите му са необходими нисколихвени кредити за построяване на фотоволтаични централи, за да се измъкне туризмът от кризата. Той предложи да спре продажбата на ток, заради патовата ситуация с високите цени. “18-20 000 лева плащах през 2020 г. за ток, сега вървим към 40 000 лева, това е минималното. Компенсациите са минимални – 200-300 лева на калпак”. отбеляза Налбантов.
 

Източник:

See also  БАБХ: 418 т плодове и зеленчуци са спрени на "Капитан Андреево" от 20 май