Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хотелиери на прага на оцеляването: Нощувките ще поскъпнат

Нощувките в хотелите ще поскъпнат, сочи националното допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, съобщават от асоциацията.

Според организацията 80% от хотелиерите смятат, че в близките месеци ще им се наложи да повишат цените на нощувките, за да оцелеят. Близо половината от респондентите залагат на повишение между 10 и 20 на сто, а малко по-малко – 40 на сто, са на мнение, че биха се справили и с повишение до 10 на сто.

seo blog7

Проучването е направено между 13 и 17 декември. В допитването са се включили хотелиери, които управляват леглова база от над 14 хил. стаи или около 10 на сто от хотелската база в страната, разположена в места за настаняване с над 15 стаи, за да се изключат къщите за гости и апартаментите за краткосрочен наем, и с категория над 3 звезди, предава “Монитор”.

На въпроса “Ако трябва да изберете само едно, кое беше най-сериозното предизвикателство пред бизнеса Ви през 2021 г.?”, една трета от хотелиерите посочват липсата на кадри, а също толкова са категорични, че това са растящите цени на електроенергията. Изискването за представяне на зелен сертификат при посещение на ресторант, спа център и за организирани събития е било най-сериозната пречка за бизнеса на 14,4% от респондентите, а на четвърто място, с 11,7%, се класира липсата на адекватен маркетинг на дестинация “България” на международните пазари.

Докато в допитването на асоциацията в началото на тази година малко над 50 на сто от респондентите бяха категорични, че в близките месеци се очертава сериозна липса на персонал, то сега, в края на годината, техният дял скача на над 80 на сто. Кризата за служители изпъква най-ясно при т.нар. изпълнителски позиции – камериерки, сервитьори, бармани и пр.

See also  Цените на храните в световен план леко са спаднали през април

Източник:

гръцки преводач Добрич