Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хиновски: Очаквайте скоро отговор от “Газпром”. С измамно приемливи условия, заради обявените търгове

“Газпром” изчаква. След хода с обявяване на търговете, веднага ще отговорят, предлагайки измамно примамливи условия. Очаквайте скоро време отговорът им. Не повече от 20% ще бъде ръстът в цената на парното и то след нова година. Това коментира за “Твоят ден” Иван Хиновски, кандидат-депутат от “Коалиция за теб, България”.

По думите му стъпките на правителството в областта на енергетиката са правилни, но има резерви за последния търг. “Газпром” е изряден доставчик по дългосрочни договори. Ако цената на газа устойчиво спадне, заради европейската политика на замяна с ВЕИ технологии, предвижда ли се клауза без “вземаш и плащаш”? Ако получим по-добри оферти след време, се обвързваме тежко, както Унгария, която плаща скъп газ, попита той. И допълни, че газът ще бъде по-скъп през зимата, но няма да има апокалиптични сценарии.
Според него има оферти на посредници с до 40% под цената на газовата борса. “Газпром” има мощно оръжие – манипулира и завладява пазарите. Газът от “Газпром” вече не е най-евтин, но зависи кога е подписан договора. Има ли механизъм при който фирма-посредник на “Газпром” оферира руски газ? Как ще го идентифицираме?”, такъв въпрос зададе експертът към кабинета.

seo blog7

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник:

See also  Слави Трифонов: Срещата на Продължаваме промяната с ГЕРБ е фарс