Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Хампарцумян: Има държави, които са влезли в еврозоната, без да са изпълнили всички критерии

През тази седмица излезе доклад на Европейската централна банка, според който България продължава да не отговаря на два критерия за членство в еврозоната. Ще ни попречи ли това за приемането на еврото – темата в студиото на „Офанзива” по NOVA NEWS коментира банкерът Левон Хампарцумян.

„Има държави, които са влезли в еврозоната, без да са изпълнили всички критерии. Едната е Гърция, другата е Италия, може би има и други. С всичките им проблеми те са в еврозоната и са си добре”, каза той.

seo blog7

„Въпросът е имаме ли мотивацията да станем членове на еврозоната 15 години, след като сме подписали, че ще станем или продължаваме с някакви наивни аргументи от сорта на „не, сега, а някой ден. Ние или отиваме там или не”, коментира още Хампарцумян.

По думите му действително в момента инфлацията е феномен в целия свят.

„В по-голямата част обаче е наполовина на българската. Това, че нашата е двойно по-голяма, е заради факта, че имаме неефективности в икономиката и в управлението. Т.е. това са неща, които можем да решим. Намаляване на инфлацията до средноевропейската е напълно постижима задача, стига да искаме и да имаме мотивацията да го направим. Финансовият министър много добре знае как това може да се направи”, посочи банкерът.

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник:

See also  Радев: Повишението на минималната заплата - от 1 януари