Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Главният прокурор Иван Гешев: Благодарение на Асоциацията на прокурорите днес сме по-сплотени и силни

Гордея се с това, което Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) прави и ще продължава да прави – тя защитава и сигурен съм ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските магистрати, не само на прокурорите, заяви днес, 25.11.2022 г., главният прокурор Иван Гешев на тържествената конференция по случай 25 години от създаването на АПБ. Той поздрави членовете на съсловната организация с празника и отбеляза, че през изминалите години тя е постигнала много. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

“Няма по-голяма подкрепа от това да бъдете защитени от колегите си, от приятелите си. Това дава импулс, сила да работиш в интерес на българските граждани, на върховенството на закона и в крайна сметка – на правосъдието“, добави Иван Гешев пред препълнената зала “Тържествена“ в Съдебната палата в София.

seo blog7

Главният прокурор подчерта, че и преди, и сега АПБ е подкрепяла не само прокурорите, но и всички колеги – съдии и следователи.

“Последните няколко години бяха трудни. Съдебната власт, част от която е и прокуратурата, е подложена на безпрецедентен политически натиск. Персонален, за съжаление, срещу конкретни магистрати“, подчерта Иван Гешев. Той поясни, че една от причините днес прокуратурата да изглежда по този начин – сплотена и в добра кондиция, е, че Асоциацията на прокурорите е защитавала колегите си.

“Подкрепя ги не само от политически, медийни и всякакъв друг вид външни атаки, но и от административен натиск“, посочи Иван Гешев.

“Асоциацията показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, на българското общество и това е видно от инициативите, които предприе Асоциацията на прокурорите заедно с Камарата на следователите“, отбеляза главният прокурор. Той припомни кампаниите за даряване на кръв и кръвна плазма през 2020 г., както и много други благотворителни акции на прокурорите и следователите през 2020 и 2021 г. в разгара на пандемията от Ковид-19.

See also  Пътен експерт за трагедията с автобуса: Малка е вероятността шофьорът да е заспал

“Показахме, че освен че сме съпричастни, сме и българи. И се гордея с тези инициативи, с даренията, с изграждането на паметника на един приятел на България – американския президент Удроу Уилсън“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите в България работят по проект за изграждане на паметник на българските юристи с основен принос за спасяване на българските евреи. Идеята е монументът да бъде готов следващата година, когато се навършват 80 г. от спасението на българските евреи – случай без прецедент в световната история.

гръцки преводач Добрич

Фактът, че Асоциацията на прокурорите в България съществува от 25 години означава, че тя върви по правилния път, подчерта Иван Гешев. Той изрази увереност, че организацията продължи да върви по него и в бъдеще, и ще се развива.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

Източник: