Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Газовите компании получават по-дружелюбен прием на COP27

Индустрията се опитва да позиционира газа като горивото на прехода

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

За разлика от други години ръководителите на газови компании тази гогдина усещат по-дружелюбен прием на срещата за климата COP27 в Египет, коментират те пред Ройтерс. От сектора опитват да позиционират газа като горивото на прехода към зелена енергия, макар че от години изкопаемите горива, включително и природният газ, се сочат като един от виновниците за климатичните промени.

Природният газ емитира много по-малко въглероден диоксид при изгарянето си спрямо петрола и въглищата. Проблемът е, че при добива и транспортирането му може да изтече метан – газ, много по-опасен от въглеродния диоксид за атмосферата, въпреки че се разпада много по-бързо.

Според много експерти ограничаването на изтичането на метан ще бъде от съществено значение, за да не бъде допуснато глобалните температури да скочат с повече от 1,5°С до края на столетието. САЩ, ЕС и още стотина държави влязоха в алианс през миналата година, за да опитат да ограничат метана.

По време на форумът в Шарм ел-Шейх изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуян коментира, че петролната и газова индустрия също трябва да се включи в инициативата за намаляване на емисиите метан.

Светът се променя и хората вече осъзнават, че газовите компании не са враг – врагът са емисииите, коментира Йоси Абу, директор на NewMed, компания с дял в едно от най-големите газови находища на Израел – “Левиатан”.

Но в същото време еколози предупреждават, че решението на климатичните промени не са повече изкопаеми горива и че могат да бъда загубени години, ако се тръгне по този път. Към момента глобалните температури вече са с 1,2°С по-високи спрямо прединдустриалните нива, предупреждават от Climate Action Tracker (CAT).

See also  Контролираните от Москва региони в Украйна гласуват за или против присъединяване към Русия 

Източник: