Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Г-20 пак бяга от твърдите ангажименти за постигането на климатичните цели

Г-20 пак бяга от твърдите ангажименти за постигането на климатичните цели

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

seo blog7

Лидерите на страните от Г-20 ще заявят, че целят снижаване до 1,5 градуса по Целзий на ръста на глобалната средна температура, което според учените е необходимо, за да се избегне катастрофа.

Това е записано в проект за съвместно изявление на участниците във форума на двайсетте най-развити икономики в света, с който разполага агенция Ройтерс.

В документа обаче се съдържат малко сведения за конкретни действия за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. До голяма степен не се споменават и твърди ангажименти за постигане на целта, посочва БТА.

Още по темата

“Оставаме ангажирани с целта на Парижкото споразумение (2015) да задържим повишаването на глобалната средна температура доста под 2 градуса по Целзий и да положим усилия да да я ограничим до 1,5 градуса над нивата от доиндустриалната епоха”, пише в проекта.

В него се казва, че лидерите признават “ключовото значение” на постигането на нулеви нива на въглеродни емисии до средата на този век.

гръцки преводач Добрич

Ролята на Г-20 е важна преди по-мащабната климатична среща на върха под егидата на ООН, която ще се състои следващата седмица в Глазгоу, Шотландия.

Членовете на Г-20 Бразилия, Германия, Индия, Китай и САЩ създават общо над 80 на сто от БВП в света, в тях живее 60 на сто от населението на Земята, а техните икономики изпускат около 80 на сто от емисиите парникови газове, посочва Ройтерс.

Източник:

See also  Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка