Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Фезелов: Слабото евро прави Европа конкурентна на външните пазари

Акциите на петролни и газови компании държат добър възходящ тренд и то още преди да започне войната в Украйна. Фармацевтичният сектор продължава да расте, независимо, че обявихме, че пандемията си отива. Има лек оптимизъм в химическия сектор на Германия, защото вероятно са намерили заместители на руските доставки. Проблемът е в автомобилното производство, там не се виждат тенденции на нарастване, коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

seo blog7

„Tesla има проблеми в софтуера на произведени автомобили, защото пак изтеглиха една партида от пазара. Това като цяло е проблемът на електромобилите – прекалено много се разчита на изкуствения интелект  и на софтуера”, изтъкна събеседникът.

Цените на желязната руда, на алуминиевата руда засега се задържат. Очаква се бум в края на август или септемврr на медта, прогнозира Фезелов.

Що се отнася до развитието на пазара на злато събеседникът посочи, че затягането на паричната политика на САЩ ще доведе до сваляне на цената му. Златото вече не се възприема за актив убежище, допълни той.

По отношение на валутния пазар Фезелов каза, че тенденцията е да се стигне до паритет долар-евро.

„Слабото евро прави Европа конкурентна на външните пазари”, добави той. По думите на Фезелов се очертава недостиг на петрол и следователно скъпо гориво.

Относно вероятността от настъпване на рецесия събеседникът подчерта, че рецесията основно зависи от затягането на паричните политики в Европейския съюз, САЩ и Япония.

гръцки преводач Добрич

От този месец очакваме Федералният резерв три последователни месеца да съкрати баланса си с 190 млрд. долара. Това значи активно участие на дълговите пазари, скъсяване на позиции, разпродажба. От друга страна американската хазна има достатъчно резерв да поеме част от задълженията си, така че от тази гледна точка поне в първите три месеца не можем да очакваме рецесия, а по-скоро задържане на инфлацията.

See also  Dow Jones отписа над 200 пункта след най-високата инфлация от 1981 г. през юни

Целия коментар може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на „Клуб Investor” гледайте тук.

Източник: