Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Европейските борси се изкачват до най-високото си ниво от близо година

Инвеститорите са в очакване на данните за потребителската инфлация в САЩ

seo blog7
Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Фондовите борси в Европа дават силно начало на търговията в четвъртък, като в първите часове на сесията се повишават до близо едногодишен връх.

Към 11:57 ч. българско време паневропейският индекс Stoxx 600 добавя 0,64% към стойността си, достигайки 450,29 пункта, което е най-високото ниво от април 2022 г., пише CNBC.

Германският бенчмарк DAX се повишава с 0,6% до 15 037,15 пункта.

гръцки преводач Добрич

Френският показател CAC40 нараства с 0,82% до 6980,76 пункта.

Британският измерител FTSE100 се покачва с 0,66% до 7775,86 пункта.

Борсите в Европа достигат най-високото си ниво от април 2022 г. Източник: CNBC Борсите в Европа достигат най-високото си ниво от април 2022 г. Източник: CNBC

Причина за повишенията са очакванията, че данните за американската инфлация, които предстои да бъдат публикувани по-късно през деня, ще покажат забавяне в темпа на растеж на цените.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакват индексът на потребителските цени в САЩ да е нараснал с 0,1% на месечна и с 6,5% на годишна база през декември, пише CNBC. Що се отнася до базовата инфлация (изключваща цените на храните и енергията), прогнозите са за ръст от 0,3% на месечна база (спрямо 0,2% месечен ръст през ноември) и 5,7% повишение спрямо декември 2021 г.

Данните може да дадат сигнал за следващите ходове на Федералния резерв на САЩ, който продължава своята кампания на лихвени повишения. Миналата година регулаторът увеличи федералната лихва седем пъти, а последните изказвания на представители на ведомството загатват, че банкерите все още не са приключили с паричното затягане.

Източник:

See also  Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs