Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕС търси подкрепа от Г-7 за забрана за застраховки на руския петрол

ЕС търси подкрепа от Г-7 за забрана за застраховки на руския петрол

Снимка: Bloomberg LP

ЕС води разговори със страните от Г-7 относно забраната за предоставяне на застрахователни услуги за корабите, пренасящи руски петрол навсякъде по света. Това би имало съществен ефект върху износа на суровината, посочват източници на Bloomberg.

Според тях в момента представители на Европейската комисия (ЕК) дискутират мярката с Великобритания. Financial Times пък съобщава, че двете страни даже вече имат споразумение по казуса.

Още по темата

Малко по-рано днес (2 юни) стана ясно, че членовете от общността вече са готови с правната рамка на шестия пакет от санкции срещу Русия. Френското председателство съобщи в Twitter, че подробностите от него ще бъдат публикувани утре в Официалния вестник на ЕС. На 30 май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че в пакета е включена забрана за вноса на руски петрол, доставян по море от Русия.

Според Bloomberg сред мерките е вписано и ограничаване на предоставяне на финансови, брокерски и технически услуги на Русия, което ще влезе в сила след шест месеца от публикуването на документа.

При такова развитие на нещата Русия трудно ще намери танкери, които да рискуват да пренесат товар без застраховка. В случай на инцидент, това може да им коства милиарди долари за покриване на щети и искове на пострадали. Това означава, че ефектът от отказа от застраховане на товарите ще бъде съществено намаление на възможността на Русия да финансира военните действияв Украйна, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg. 

Русия разчита силно на морския превоз за своя петрол. 

Източник: Bloomberg

В първия вариант на шестия пакет беше вписана и забрана за европейските корабособственици да пренасят руския петрол до трети страни. Тя обаче отпадна по искане на Гърция, която коментира, че за тази мярка ще е нужно съгласуване на мерките на международно ниво. Атина притежава 25% от капацитета на петролните танкери в световен мащаб и икономиката ѝ силно зависи от преноса на товари.

See also  Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs

Източник: