Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕС готви технологично ембарго срещу Русия

ЕС готви технологично ембарго срещу Русия

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

seo blog7

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за първи път представи в детайли санкциите, които ще бъдат наложени на Русия, ако продължи агресията си срещу Украйна.

„Подготвихме силен и всеобхватен пакет от финансови и икономически санкции”, заяви Фон дер Лайен в интервю за Handelsblatt и френския вестник Les Echos. Това включва „ограничаване на достъпа до чуждестранен капитал” и „контрол върху износа, особено на технологични стоки”.

Спорният газопровод „Северен поток 2“ в Балтийско море също е част от пакета санкции. „Северен поток 2″ не може да бъде изключен като вид санкция, това е съвсем ясно. Дали тръбопроводът ще може да бъде пуснат в експлоатация, зависи „от поведението на Русия“, казва Фон дер Лайен.

Още по темата

Тя не изключва изрично икономически санкции лично срещу Владимир Путин. „Русия сама държи всичко в ръцете си, нека изчакаме и видим как ще се развие ситуацията”, каза тя и отправи предупреждение към руските олигарси: „Близките на Путин и олигарсите, разбира се, могат да бъдат засегнати чувствително”.

гръцки преводач Добрич

Освен това ЕС подготвя технологично ембарго. „Става дума за високотехнологични компоненти, които Русия не може просто да замени, например в областта на изкуствения интелект и отбраната, квантовите компютри, лазерите и космическите технологии”, обясни Фон дер Лайен.

“Русия спешно се нуждае от модернизиране на икономиката си. Това не може да стане без технологиите, в които имаме безспорно световно господство”, каза германката. 

Тя заяви за пореден път, че Русия използва газовите доставки като лост за натиск. По думите ѝ Европа няма да остане на студено, „но виждаме, че през миналото лято и есента хранилищата не са били напълно запълнени, както обикновено, особено от руската енергийна компания „Газпром”. „Докато всички останали доставчици все още са на ниво около 44%, нивото в хранилищата на „Газпром“ вече е спаднало до 16%. Това говори само за себе си“, посочи тя.

See also  Зеленият преход може да зависи от одиторите

„Газпром изпълнява договорите си, това е вярно, но винаги само в най-ниската част на ангажиментите. Другите доставчици на газ значително увеличиха доставките си в условията на бързо нарастващо търсене и рекордни цени, а „Газпром“ не го направи. По този начин компанията, която е собственост на руската държава, сама подхранва съмненията за своята надеждност“, поясни Фон дер Лайен.

Източник: