Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Eleven Ventures инвестира 1.2 млн. евро в гръцката BibeCoffee

eleven-ventures

Компанията за мониторинг на кафе машини привлича общо 2 млн. евро, за да дигитализира индустрията.

Българският фонд за дялови инвестиции Eleven Ventures стартира годината като водещ инвеститор в късен сийд рунд на гръцката технологична компания BibeCoffee. Той влиза с 1.2 млн. евро срещу неясен дял в стартъпа, който набира общо 2 млн. евро. Базираната в Атина BibeCoffee разработва IoT устройства за измерване и диагностика на професионални кафе машини, чиито реални данни клиентите могат да следят през платформата на BibeCoffee, където информацията за всички техни машини се съхранява в облака.

seo blog7

Устройствата позволяват дистанционно управление, контрол и конфигуриране на кафе машини и предвиждат неизправности.

Прочети: Да пробиеш с луксозни имоти в Ориндж -Калифорния

С инвестицията компанията планира да увеличи развойната си дейност, за да доразвие решенията си с изкуствен интелект, да разработва white label услуги за производителите на кафе машини и да разшири екипа си в САЩ и Азия. Клиентите на Bibecoffee имат достъп до всяка кафе машина и получават данни за нея в реално време.

bibecoffee

Бъдещето на храната

Това е втора инвестиция на Eleven в компания от сектора за кафе, след като през октомври 2022 г. вложи 1 млн. евро в платформата за търговия на кафе на българина Димо Янчев Almacena. Двете сделки попадат в един от вертикалите, в които традиционно влага Eleven – иновативни решения в сектора на храните (future of food).

гръцки преводач Добрич

Прочети: Новото Subaru Solterra: Да кривнеш от пътя в офроуд

“През следващите няколко години хранителната индустрия ще се промени повече, отколкото през последните 50 години. Тези промени ще са движени най-вече от стремежа за устойчиво развитие (sustainability) на следващото поколение потребители. Съществени подобрения в ефективността, проследяемостта (traceability) и екологичния отпечатък на хранителните вериги, както и съкращаването на пътя от фермата до масата (from farm to table) може да се постигне единствено чрез навлизането на все повече технологични решения”, обяснява за сегмента Ивайло Симов, управляващ партньор във фонда.

See also  Европейската комисия не прогнозира рецесия в България

Година на малки и средни сделки

Планът на фонда е да се фокусира върху по-малки сделки през тази година, вариращи по размер между 300 и 500 хил. евро, с няколко изключения от по-големи тикети като този в сделката с BibeCoffee. През 2022 г. Eleven затвори 8 инвестиции, като очакванията са числото да е същото и през 2023 г., включително повторни вливания в компании от портфейла на фонда.

В процес на затваряне в момента са четирите сделки от “програмата за еднорози” Eleven Alpha, която включва финансиране от 300 хил. срещу 10-процентов дял в участващите компании, индивидуален план за растеж и менторски срещи с партньори на фонда. Програмата стартира през следващия месец, като победителите все още не са официално обявени, “но можем да разкрием само, че през следващите три месеца ги очаква интензивна работа”, казва Симов.

Прочети: От нула до акула – Как се става и колко бързо?

На въпрос какъв тип решения са интригуващи за фонда Симов отговаря: “Най-интересни са ни компании на пресечната точка между приоритетните ни вертикали, като например финансови технологии и здравеопазване или здраве и храна, или работа и финанси. Друга тенденция, която следим, e възприемането за новото нормално на гъвкавото или дори изнесено работно място след ковид (flex or remote work). Това поставя нови предизвикателства пред управлението на такива разпокъсани екипи и съответно работната, жилищна и дори семейна среда на тези дигитални номади.”

Източник