Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Експерт: Цената на биткойн може да падне с 40%

Цената на биткойн вероятно ще падне до 13 000 долара – почти 40% спад спрямо настоящите нива, предупреждава експерт. Въпреки това „Продажбата на криптовалути ще продължи в настоящите успловия.“, прогнозира Иън Харнет, съосновател и главен инвестиционен директор на Absolute Strategy Research, пред CNBC.

“Наистина е игра на ликвидност. Това, което открихме, е, че криптовалутите не са нито валута, нито стока и със сигурност не са средство за съхранение на стойност”, казва той.

seo blog7

Обяснявайки своята теория за мечи пазар в сферата, Харнет казва, че анализът на представянето на виртуалната валута в миналото показва, че съществува възможност биткойн да поевтинее с около 80% спрямо най-високата цена, отчитана в историята на криптовалутата . През 2018 г., например, биткойн падна близо до 3000 долара, след като достигна пик от близо 20 000 долара в края на 2017 година.

Подобен спад през 2022 г. би могъл да върне валутата „до около 13 000 долара“, твърди Харнет. Биткойн се покачи до рекордно високо ниво от близо 69 000 долара в разгара на крипто-лудостта през 2021 година.

“В свят, в който ликвидността е в изобилие, биткойн се справя добре”, каза Харнет. “Когато тази ликвидност бъде отнета, а това правят централните банки в момента, тогава тези пазари са подложени на изключителен натиск”.

Крипто светът е изпаднал в затруднение, докато инвеститорите се борят с въздействието на по-високите лихвени проценти върху активите, които процъфтяваха в ерата на изключително свободна парична политика.

Още по темата

гръцки преводач Добрич

14 юни 2022 21:42

13

10 май 2022 13:58

20

Миналата седмица Федералният резерв повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, най-голямото му еднократно повишение от 1994 година. Последваха подобни ходове от Банката на Англия и Швейцарската национална банка, предаде Actualno.

Това се отрази на дигиталните активи. Общата стойност на всички криптовалути падна с над 350 млрд. долара през последните две седмици. Биткойн се търгуваше на цена от 20 010 долара във вторник, което представлява спад от 5% в рамките на 24 часа. Най-известната криптовалута в света е загубила повече от половината си стойността от началото на годината.

Пазарът на криптовалути беше разклатен още преди повишаването на лихвите на Фед. Причината е сривът оценяван на 60 милиарда долара на популярния стабилкойн terraUSD и неговия побратим токен luna.

Ситуацията бе допълнително усложнена от финансовите проблеми на големите играчи в индустрията като Celsius и Three Arrows Capital.

Източник: