Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

СТО прогнозира глобална рецесия, светът е в множество кризи

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала прогнозира днес “глобална рецесия”, в момент когато светът е в плен на “множество кризи”, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Г-жа Оконджо-Ивеала, която говори на откриването на годишния обществен форум на СТО в Женева, подчерта, че преди това организацията е очаквала “възстановяване след пандемия”.

seo blog7

“Сега обаче трябва да се изправим пред това, което изглежда като наближаваща рецесия”, каза тя, след което уточни, че става въпрос за “световна рецесия”.  

“Мисля, че сме се запътили натам. Но в същото време трябва да започнем да мислим за възстановяване. Трябва да възстановим растежа”, добави тя.   

Тя обаче подчерта, че ситуацията е “много трудна”, тъй като светът е изправен пред “множество кризи”. Несигурност, климатични сътресения, растящи цени на храните, толкова много “едновременни екзогенни сътресения”, които отслабват света, по думите на шефа на СТО.

Но “трябва да помислим какво трябва да направим, какви политики трябва да следваме, за да възстановим растежа”, каза тя.

В краткосрочен план първата й безпокойство е да знае “как да гарантира продоволствената сигурност” в света, обясни още тя, като добави, че е загрижена и за въпросите на достъпа до енергия.

гръцки преводач Добрич


 

Източник:

See also  Продоволствена криза? В света има храна, която да изхрани 15-20 млрд. души