Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

EDF бави рестарта на три ядрени реактора на фона на първия зимен тест за системата

Великобритания изпита първите проблеми – ниски температури, слаб вятър и вечерен пик на потреблението

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Френската компания EDF ще забави с още няколко дни рестарта на три ядрени реактора, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.  Стартът им се отлага за първите десет дни на декември.

Това забавяне добавя ново напрежение в енергийната система на Европа на фона на намалените газови доставки от Русия, които доведоха и до рекордните цени на електроенергията. Заради намаленото производство от ядрения сектор Франция от износител се превръща във вносител на електроенергия.

Преди ден, на 22 ноември, системата беше подложена и на първия си стрес тест – температурите във Великобритания паднаха, а вятърът отстлабна и това намали производството на електроенергия точно по време на вечерния пик на потреблението. Системният оператор на страната беше готов с механизма си да компенсира потребители, които доброволно се откажат от потребление точно в този момент.

гръцки преводач Добрич

В крайна сметка първата зимна криза за Великобритания беше преодоляна с помощта на внос на електроенергия от континента. Предупреждението за намаляване на потреблението, което се задейства автоматично при проблеми с доставката на електроенергия, беше отменено малко по-късно.

Източник:

See also  Nissan Ariya Pole to Pole