Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Covid шокът тласна американците към създаването на рекорден брой нови фирми

Covid шокът тласна американците към създаването на рекорден брой нови фирми

Снимка: Pixabay

seo blog7

Covid кризата стимулира създаването на рекорден брой нови фирми в САЩ, след като американците се втурнаха да създават собствени компании, защото са били съкратени или са напуснали работа, предаде Bloomberg.

Адаптирайки се към сеизмичните промени на пазара на труда, Бюрото за преброяване на населението на САЩ обяви, че ще започне да публикува официални данни за създаването на нови фирми от 8 декември.

Стартъпите са от основно значение за създаването на работни места и данните ще помогнат да се следи състоянието на предприемачеството в страната, докато икономиката се възстановява от Covid шока.

Дали нарастването от ерата на пандемията ще продължи е открит въпрос, казва Джон Халтивангер, професор по икономика в Университета на Мериленд и старши научен сътрудник в Бюрото за преброяване. Данните допълват частичната картина, предлагана от измерители като месечния отчет за работните места, посочва той.

гръцки преводач Добрич

“Доста поразително е, че през първата половина на 2021 г. се наблюдава не само скок в заявленията за създаване на нов бизнес, но и скок в напусканията”, коментира още Халтивангер. “Поне една част от хората, които напускат, не отиват на работа в друга фирма, а всъщност създават своя собствена фирма”.

Бюрото за преброяване започна да публикува статистика за създаването на нов бизнес като експериментални данни през февруари 2018 г. Официалните данни ще бъдат месечни и ще бъдат на регионално и щатско ниво. В бъдеще данните ще могат да бъдат разбити по раса, етническа принадлежност и други демографски категории, казва Рон Джармин, изпълняващ длъжността директор на Бюрото за преброяване.

Разработени с помощта на Федералния резерв, данните помагат на изследователи, които от дълго време се борят да получават своевременно надеждна информация за новия бизнес. “Статистиката за създаването на нови фирми се оказа особено полезна по време на Covid-19 при наблюдение на седмичния напредък на заявленията за нови фирми”, посочва Джармин. “Това позволи на политици, анализатори и изследователи да наблюдават по-добре състоянието на предприемаческата дейност в САЩ”.

See also  Рано е да говорим за края на глобализацията

За 2020 г. спрямо 2019 г. броят на заявленията за стартиране на бизнес е нараснал с 24,2%. С последния ръст на заявленията ще бъде интересно да се види ефектът върху заетостта в страната.
 

Източник: