Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow Jones отписа над 200 пункта след най-високата инфлация от 1981 г. през юни

Dow Jones отписа над 200 пункта след най-високата инфлация от 1981 г. през юни

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Основните щатски индекси се понижиха в сряда, след като публикувани данни за инфлацията показаха, че тя е достигнала най-високото си ниво от 1981 г. насам. Това се прибавя към опасенията, че Федералният резерв ще стане по-агресивен в борбата си за укротяване на растящите цени, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 208,54 пункта до ниво от 30 772,79 пункта, а широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,45% до равнище от 3801,78 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,15% и завърши деня на ниво от 11 247,58 пункта.

Индексът на потребителските цени се повиши с 9,1% на годишна база през юни, което е ускорение спрямо 8,6% през май, най-големия ръст от 1981 г. насам. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха инфлация от 8,8%.

Основният индекс на потребителските цени (CPI), който изключва цените на храните и енергията, се е ускорил с 5,9%, също над очакваното ниво от 5,7%.

Секторът на потребителските стоки от неосновна необходимост отбеляза ръст от 0,9% подкрепен от поскъпването на книжата на Domino’s Pizza, Bath & Body Works и Tesla, а Boeing, Walgreens и UnitedHealth отчетоха спад от по 2%, като повлякоха Dow надолу.

Пострадалите в последно време технологични компании като Amazon, Netflix и Tesla отбелязаха завръщане в сряда, като постигнаха ръст от над 1% въпреки нарастващите опасения за растежа. Това помогна на Nasdaq да изплува за кратко на положителна територия. Книжата на Twitter поскъпнаха с близо 8%, след като социалната мрежа съобщи, че ще съди Илон Мъск.

гръцки преводач Добрич

Наред с данните за инфлацията инвеститорите продължиха да наблюдават отчетите за второто тримесечие, за да придобият представа за стабилността на американските компании. Цената на акциите на Delta Air Lines се понижи  над 4,5%, след като компанията публикува смесени резултати.

See also  Как Ердоган може да загуби основния си електорат?

Книжата на United и American Airlines поевтиняха съответно с около 1% и 3%. Изпитващите затруднение круизни компании Royal Caribbean и Carnival отчетоха спад на капитализацията си с по над 1%.

Данните за инфлацията през юни карат трейдърите да се питат дали централната банка ще повиши основната лихва с още 75 базисни пункта на заседанието си този месец и пораждат очаквания за още по-голямо повишение за укротяване на покачващите се цени.

Миналия месец Фед повиши бенчмарковата си лихва с три четвърти от процентния пункт до диапазон от 1,5%-1,75% при най-агресивното повишение от 1994 г. насам.

Доходността по държавните облигации нарасна след съобщението за инфлацията през юни. 10-годишните ДКЦ прибавиха седем базисни пункта до 3,03%, а двегодишните държавни ценни книжа отбелязаха ръст от 11 базисни пункта до 3,16%, докато еврото спадна под паритета с американския долар. По-късно по време на сесията инверсията между 2-годишните и 10-годишните ДКЦ достигна най-високото си ниво от 2000 г. насам.

Към края на търговията дохоността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намалява до 2,935%, а тази по 30-годишните облигации също е надолу до 3,12%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбеляза минмален спад от 0,05% до 108,01 пункта. Еврото и паундът остават непроменени на ниво от съответно 1,006 долара и 1,189 долара. Спрямо йената щатските пари също запазват нивото си от 137,42 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши и се възстанови от големите разпродажби предишната седмица въпреки увеличението на петролните резерви в САЩ. Контрактите върху международния бенчмарк Брент завършиха деня с увеличение от 8 цента до 99,57 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 46 цента към стойността си до 96,30 долара за барел. 

See also  Американските борси отново са на зелено след трудното начало на 2022 г.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,4% до 1731,2 долара за тройунция. 

Източник: