Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Доц. Христев: Сюжетът между управляващите и прокуратурата е предимно политически

На разпит в прокуратурата вчера бе извикан премиерът Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Те представиха списък на 19 души, които може да са свързани с икономическа престъпност у нас. Министър-председателят нарече призовката си PR ход. Президентът Радев нарече това “институционално изнудване”.

“Целият сюжет между управляващите и прокуратурата, свързан с призоваването на премиера и началника на неговия кабинет, повече ми прилича на политически, отколкото свързан правораздаването”, това каза в „Твоят ден“ доц. Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет.

Според него Кирил Петков не винаги формулира правилно постановката си по темата, но той има право да задава такива въпроси.

“Призоваването му от прокуратурата е нормално, защото прокуратурата има право да привика всеки, който може да даде информация за престъпления, но начинът, по който се случва, е чисто политически”, подчерта юристът.

“Разнасянето на списъци с хора, които трябва да бъдат разследвани ме смущава. Разследване по списък не може да се прави, не е това начинът, това е тоталитарен начин”, каза още доц. Христев.

За него очевидно има някакъв тип реакция на главния прокурор, с което той показва, че притежава доста инструменти в ръцете си, за да влияе. Той изрази надеждата си, всичко по тази тема ще се развие в полето на закона, защото има свидетелства от изминалите години, че прокуратурата може да действа тенденциозно и избирателно спрямо определени лица.

“Обвинения към член на правителството може да има, ако има достатъчно факти за това, те нямат имунитет”, отбеляза доц. Христев

“Премиерът твърди, че е занесъл публично известни данни, но той трябва да знае, че не е работа на министър-председател да казва кой е извършил и кой не е извършил престъпление. За това има институции, така се случва в правовата държава”, допълни той.

See also  Проговориха оцелелите от катастрофата на „Струма”

По въпроса за възможността правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор доц. Христо Христев заяви, че е нужно да има факти за неизпълнение на задълженията, за да има такова искане.

“Аз съм скептик, че това ще се случи. Просто поради обществен натиск това няма да стане”, добави той.

Поставете оценка:

Оценка от гласа.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.