Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Дори и най-песимистичните прогнози на ЕЦБ може да се окажат твърде оптимистични

Дори и най-песимистичните прогнози на ЕЦБ може да се окажат твърде оптимистични

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Дори и най-песимистичният сценарий на Европейската централна банка (ЕЦБ) за последиците от войната в Украйна от март може да се окаже твърде оптимистичен, посочва Bloomberg.

Според новите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ръстът в еврозоната ще е само 1,6% през следващата година, а инфлацията ще е 4,6%, като това ще се дължи отчасти на решението на Брюксел да наложи санкции върху вноса на руски петрол.

Тези стойности са по-лоши от най-песимистичния сценарий на ЕЦБ, представен малко след инвазията на Русия. Прогнозата на ОИСР за 2022 г. също е близо до най-мрачния сценарий на банката.

Новите прогнози на ОИСР са по-мрачни от очакванията на ЕЦБ от март. Графика: Bloomberg

гръцки преводач Добрич

Инфлацията в еврозоната, която според базираната в Париж организация ще е средно 7% тази година, „натежава на потреблението на домакинствата и увеличава несигурността“. „С ембаргото върху руския петрол от 2023 г., което тласка нагоре цените, ръстът се очаква да остане потиснат през 2023 г., а инфлацията да се понижи умерено“, се казва в актуалната прогноза на ОИСР.

ЕЦБ ще представи нови прогнози в четвъртък, когато ръководството ще заседава и се очаква ново решение за паричната политика. През март централната банка заяви, че при „тежък“ сценарий с високи цени на енергията и по-силен удар върху икономическото доверие, отколкото при основния сценарий, все пак би имало ръст от 2,3% следващата година.

Икономиката на еврозоната се разшири с 0,6% през първото тримесечие спрямо предишните очаквания за 0,3%, показват данни на Евростат от сряда.

ОИСР е по-песимистична и от Европейската комисия, която представи последната си прогноза миналия месец, очаквайки растежът да е 2,3% следващата година, а инфлацията да се забави до 2,7%.

See also  Американските борси направиха изненадващо завръщане на зелено

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват прогнозата на ЕЦБ за икономически ръст да бъде ревизирана в посока надолу, а инфлацията се очаква да остане по-завишена.

Потребителските цени се очаква да се повишат с 2% през 2024 г. – в унисон с целите на ЕЦБ – което ще позволи на ръководството на банката да продължи с планираното увеличение на лихвите.

Източник: