Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Без дивидент от банката на “Доверие ОХ” в Молдова през 2022 г.

Без дивидент от банката на "Доверие ОХ" в Молдова през 2022 г.

Скрийншот от сайта на банката. Снимка: Investor.bg

seo blog7

Да няма дивидент от молдовската банка BC “Moldindconbank” S.A. е предложението в точка 3 от дневния ред на банката, обявено от мажоритарния собственик „Доверие обединен холдинг“ АД (ДОХ) чрез „Българска фондова борса“.

Миналата година беше раздаден дивидент, но Националната банка на Молдова е отправила препоръка това да не се прави със свое писмо от 11 март 2022 г. Затова печалбата за 2021 г. в размер на 716 442 936 молдовски леи (69 млн. лв.) ще се счита за неразпределена печалба.

Препоръката на Националната банка на Молдова е във връзка с непредвидимите последици от ситуацията в Украйна и обявеното в тази връзка извънредно положение в Република Молдова.

Съгласно точка 146 от Наредбата за собствените средства на банките и капиталовите изисквания, приемането на решение за разпределение на печалба от общото събрание на акционерите при липса на предварително одобрение или при неспазване на условията за предварителното одобрение от страна на Националната банка на Молдова дава основание за налагане на санкции съгласно Закона за банковата дейност.

Сред по-интересните точки е увеличението в числения състав на Управителния съвет на банката от 6 на 7 души, което ще залегне в устава. Двама членове ще упражняват функцията на първи заместник-председател. „Промяната е свързана с размера на BC “Moldindconbank” S.A. и значението й за икономиката на страната (банката има статут на субект от системно значение за Република Молдова).

гръцки преводач Добрич

„Доверие обединен холдинг“ притежава 78% от молдовската BC “Moldindconbank” S.A.

През 2021 г. беше одобрен дивидент от 275 417 395 молдовски леи, или около 26,6 млн. лв.

See also  SOFIX с ръст от 0,52% до 634 пункта

Основният акционер в „Доверие обединен холдинг“ е „Софарма“ АД с дял от 24,99%.

Освен молдовската банка „ДОХ“ притежава франчайза на магазините “Мосю Бриколаж” за България, здравноосигурителни фондове и други.

Акциите на холдингът поскъпват с 50% в последните 12 месеца до 7,78 лв. за брой и 167 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

 

Източник: