Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Борис Джонсън призова Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол

Борис Джонсън призова Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Британският премиер Борис Джонсън призова Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, опитвайки се да охлади рекордните цени на горивата, пише Bloomberg.

„Може да има някои въпроси за това колко повече саудитците биха могли да добиват в този конкретен момент“, коментира Джонсън пред Камарата на общините в понеделник. Въпреки това „те трябва да произвеждат повече петрол – без съмнение“.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън заяви, че се надява, че ключовите производители от Персийския залив ще увеличат производството. Цените на суровия петрол остават над 110 долара за барел, тъй като доставките не успяват да се справят с възстановяването на търсенето след пандемията, притискайки потребителите и заплашвайки да насочат световната икономика към рецесия.

Още по темата

Световните петролни пазари са разтревожени и от плановете за налагане на санкции върху енергийната търговия с Русия заради инвазията в Украйна. Това може да доведе до най-голямото прекъсване на доставките от десетилетия, твърди Международната агенция по енергетика.

гръцки преводач Добрич

„Няма никакво съмнение, че се нуждаем от много повече петрол от ОПЕК+“, твърди Джонсън, визирайки коалицията между Организацията на страните износителки на петрол и други производители.

ОПЕК+ вече се съгласи да ускори планираните си увеличения на добива това лято, въпреки че инвестиционните ограничения и политическата нестабилност означават, че повечето членове нямат допълнителни доставки, които да предложат. Анализатори дори се съмняват колко допълнителен капацитет може да бъде разгърнат от саудитците и съседните Обединени арабски емирства.

Френският държавен глава Еманюел Макрон беше заснет миналата седмица как на срещата на Г-7 казва на Байдън, че владетелят на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед, преди това му е казал, че Абу Даби е на „максимално“ производство и саудитците могат да увеличат само „малко повече“.

See also  Търговията на Wall Street започва вяло в очакване на нова порция отчети*

От ОАЕ незабавно се опитаха да изняснят, че са имали предвид ограниченията на квотите, договорени с други членове на ОПЕК+, а не каквито и да било физически ограничения върху продукцията.

Официални данни на Саудитска Арабия показват, че тя може да произвежда до 12 млн. барела на ден, или около 1,5 млн. на ден повече от настоящите нива. Но оценки на Bloomberg показват най-високо средно месечно ниво от 11,6 млн. на ден, достигнато в началото на 2020 г. 

Източник: