Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Бордът на Twitter се въоръжи срещу евентуално враждебно изкупуване

Бордът на Twitter се въоръжи срещу евентуално враждебно изкупуване – ден след като милиардерът Илон Мъск направи предложение за 43 милиарда долара за закупуване на социалната мрежа. Мениджмънтът на фирмата прие план за правата на акционерите с ограничен срок, известен също като “отровно хапче”. На практика този ход ще попречи на всеки да има повече от 15% дял в компанията, коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в “Делтасток”, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Стратегията “отровно хапче” е една от най-популярните стратегии за отблъскване на враждебно изкупуване. Бордът решава да издадат права на акционерите – ако аз имам две акции на Twitter, ще имам правото да купя една акция на Twitter с лека отстъпка. Така се увеличава броят на акциите и ако един от акционерите придобие повече от 15%, се взима това хапче. Това прави изкупуването на повече акции много по-трудно за “агресора.”

seo blog7

Бордът може да се защити и като си определи достатъчно големи бонуси, за да не може компанията да си ги позволи при смяна на мениджмънта.

Бившият CEO и основател на компанията Джак Дорси подкрепя плановете на Мъск, но за момента няма коментари от другите големите акционери като The Vanguard Group, Morgan Stanley, BlackRock.

Мъск може да продължи кампанията си, като окаже социален натиск върху ръководството, да убеди голяма част от акционерите, че бордът не е адекватен и трябва да се смени, или като предложи по-голяма оферта от 54.20 долара за акция, каза Чаушев.

Той може да продаде акции на Tesla, но това ще бъде лош знак и може да намали цената им. Другата му опция е да вземе заем срещу обезпечаване с акции от Tesla и SpaceX, но заради редица ограничения това може да му донесе най-много 36 млрд. долара, обясни Чаушев.

See also  СЗБ и БАЗ: Правителството предвижда затваряне на бизнеси

“Тези средства ще му стигнат, но въпросът е дали това е разумно – да заложиш всичките си активи, за да купиш Twitter?”

гръцки преводач Добрич

Компанията има доста сериозен потенциал за развитие, но тъй като Мъск настоява да има пълен контрол над компаниите, които управлява, е чудно дали ще намери време и за нея сред другите свои начинания като Tesla, SpaceX и The Boring Company.

Първата половина на 80-те години на миналия век са били златните години за подобни враждебни поглъщания с по над 160 на година, но тенденцията се забавя до под 15 през 2020 г. заради въвеждането на сериозни регулаторни ограничения. Заради волатилността на пазарите по време на коронакризата се наблюдава леко увеличение на враждебните изкупувания през последните две години, отбеляза Чаушев.  

Как може да се развие битката за Twitter може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: