Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Bloomberg: Мислите, че всичко е много скъпо – почакайте да видите какво предстои

Bloomberg: Мислите, че всичко е много скъпо - почакайте да видите какво предстои

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Потребителите в цял свят ще трябва да се справят с още по-високи цени на ежедневните стоки, предупредиха тази седмица редица компании – от гиганта при храните Unilever до производителя на смазочни материали WD-40, заради затруднения с доставките, пише Bloomberg.

Производителят на сапуните Dove и на сладоледите Magnum е повишил цените средно с над 4% през миналото тримесечие, най-големия ръст от 2012 г. насам, и даде да се разбере, че повишените цени ще се запазят догодина. Сходни предупреждения отправят Nestle, Procter & Gamble и Danone, чиито продукти доминират на рафтовете в супермаркетите и в кухненските шкафове.

“Очакваме още поне 12 месеца на инфлационен натиск. Намираме се в инфлационна среда, която се случва веднъж на две десетилетия“, каза главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп в интервю за Bloomberg Television.

Компаниите са изправени пред неприятна комбинация от предизвикателства за веригите на доставки и по-високите цени на енергията, суровините, опаковките и транспорта. Макар че някои от производителите на потребителски стоки, които обявиха резултатите си тази седмица, изразиха увереност, че ще могат да ограничат удара върху рентабилността си в дългосрочен план, това означава, че бремето ще бъде прехвърлено към потребителите, изтънявайки още повече джобовете с наближаването на Коледа.

гръцки преводач Добрич

Инфлацията в САЩ се ускори бързо тази година до най-високото си ниво от 2008 г. насам. В развитите икономики дисбалансите между търсенето и предлагането след пандемията тласкат инфлацията до ниво над 4% едва за втори път през последните двадесет години.

Във Великобритания цената на хеджирането срещу инфлацията през идните десет години нарасна в петък до най-високото си ниво от 25 години.

See also  Москва: Всички очакват излишък на петрол

Възобновяването на ръста на цените е значителна промяна за глобалната икономика и създава ново предизвикателство за централните банкери след години, в които инфлацията беше под определената цел. Те обмислят дали трябва да ускорят отмяната на стимулите за засегнатите от пандемията икономики или да не предприемат нищо, тъй като ръстовете на цените са временни.

„Тази история се повтаря в цял свят. Това е нещо, с което потребителите просто трябва да се примирят в момента“, казва Дженифър Лий, старши икономист в BMO Capital Markets.

Обикновено компаниите повишават цените постепенно, затова началото на период на ускорена инфлация засяга най-много рентабилността. Ако прехвърлят нарасналите си разходи твърде бързо, купувачите ще се пренасочат към по-евтини продукти от конкуренти или ще се откажат от покупки. Някои също така са обвързани с договори, забавящи времето, в което домакинствата ще усетят повишаването на цените.

„Не можем да прехвърлим ръстовете от днес за утре. Но сега тези действия са в ход“, коментира главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер в интервю за Bloomberg TV тази седмица.

Цените при Nestle са нараснали с 2,1% през третото тримесечие, най-бързия темп от поне пет години.

Потребителите в страните с нововъзникваща икономика до момента са изправени пред най-високата инфлация, както показват резултатите на Nestle. Швейцарският гигант при храните, който произвежда кафето Nespresso и пиците DiGiorno, е повишил цените в тези страни с 2,6% през деветте месеца от началото на годината, три пъти повече от увеличението на развитите пазари. Шнайдер очаква свиване на маржовете тази година заради необходимото забавяне във времето на прехвърлянето на по-високите разходи. Очаква се те да започнат да се подобряват през 2022 г.

See also  Полша иска да се превърне в икономически хъб за Украйна

„Това, което виждаме на инфлационния фронт, е, че положението ще се влошава и ние, разбира се, работим върху цените, за да компенсираме голяма част от случващото се“, отбелязва Шнайдер.

Danone също съобщи, че купувачите в Европа и САЩ няма да се разминатс  повишаване на цените. Компанията очаква ръст от около 9% през второто полугодие. „Догодина може да станем свидетели на още по-висока инфлация“, прогнозира главният финансов директор на компанията Юрген Есер.

Още по темата

P&G, производител на омекотителя Downy и кърпичките за лице Puffs, очаква разходи за 2,3 млрд. долара тази фискална година заради нарасналите разходи за суровини и транспорт. Компанията повиши цените на редица продукти и твърди, че положението ще продължи „да се развива“.

Федералният резерв съобщи в доклад за американската икономика тази седмица, че много компании показват „по-големи възможности да прехвърлят нарасналите разходи на потребителите на фона на силното търсене“.

Индикатор на очакванията за инфлацията в САЩ достигна най-високото си ниво от 2005 г. насам, сигнал, че финансовите пазари губят вяра в твърденията за преходността на инфлацията. Във Великобритания ръстът на цените се насочва към над два пъти по-високо ниво от целта на Английската централна банка (АЦБ).

Британските потребители са изложени на особен риск, тъй като Brexit засилва предизвикателствата. Секторът на хотелите и ресторантите в страната изпитва недостиг на около 500 хил. служители и е изправен пред ръст на разходите с 18%, съобщи Федерацията за храни и напитки. Заплатите на шофьорите на ТИР-ове растат в момент, когато транспортирането на стоки се превръща в кошмар за британските хранителни магазини.

See also  Кадър на деня за 23 октомври

Ценовият натиск не е изолиран само до ежедневни стоки. Купувачите на коли втора употреба във Великобритания плащат около една четвърт повече в сравнение с година по-рано, тъй като растящото търсене е в противоречие с ниските наличности, съобщава Auto Trader Group. И допълва, че 17% от колите, които са на по-малко от една година, са по-скъпи от новите еквиваленти.

Джей Ремболт, главен финансов директор на базирания в Сан Диего производител на индустриални смазочни материали и почистващи препарати WD-40, каза по време на конферентен разговор, че компанията отчита „значително повишаване“ на транспортните разходи и таксите от доставчиците. В отговор тя вдига цените.

„Очакваме, че цените ще останат високи до средата на следващата година, след което ще видим известно успокояване на фронта на веригите за доставка. Проблемът е твърде голям, за да се разреши от само себе си“, казва Лий от BMO.

Източник: