Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Бизнес животът на дъщерите на Путин

Бизнес животът на дъщерите на Путин

Катерина Тихонова. Снимка: Bloomberg LP

В продължение на десетилетия животът на двете дъщери на Владимир Путин от първия му брак е забулен в мистерия. Сега санкциите, наложени на децата му, извеждат тях – и техните непрозрачни бизнес сделки – в светлината на прожекторите.

Мерките срещу Мария Воронцова и Катерина Тихонова, които Путин не признава публично за свои дъщери, са до голяма степен символичен ход, тъй като не е ясно дали те имат значителни активи извън Русия, пише в свой анализ Bloomberg.

През 2011 г. в интервю за държавната телевизия Путин заяви, че дъщерите му водят „обикновен живот”. „Слава Богу, те не се занимават с политика или бизнес”, каза той тогава пред телевизия „Първи канал”. Изглежда, че това се е променило през следващите години, след като и двете дъщери са заели бизнес позиции, докато са били в академичните среди.

Още по темата

Воронцова, на 36 години, е ендокринолог. Тя е съсобственик на медицинската компания „Номеко”, която се занимава с високотехнологична диагностика и лечение.

35-годишната Тихонова, по-малката дъщеря на Путин, е свързана с проект на стойност 1,6 млрд. долара за изграждане на научен център и инкубатор за стартиращи компании в близост до Московския държавен университет. Тя също така оглавяваше „Центъра за изкуствен интелект“ на елитното училище и негов фонд, наречен „Национален фонд за интелектуално развитие“. И двата фонда се управляват от фондация „Инопрактика”, в чийто управителен съвет членуват сътрудници на Путин, включително изпълнителният директор на „Роснефт” Игор Сечин и изпълнителният директор на „Газпромбанк” Андрей Акимов.

Миналата година Тихонова говори на Международния икономически форум в Санкт Петербург – руския вариант на Давос – за международните инвестиционни спорове. По време на конференцията тя беше посочена като заместник-директор на „Института за математически изследвания на сложни системи“ към Московския държавен университет.
Бившият съпруг на Тихонова Кирил Шамалов натрупа състояние от инвестиции в нефтохимическия гигант „Сибур Холдинг” с помощта на заем от контролираната от държавата банка на Акимов. По-късно той продава акциите, след като се развеждат. Според разследване на Ройтерс от 2015 г. корпоративните авоари на двойката възлизат на около 2 млрд. долара, предимно от дела на Шамалов в нефтохимическата компания. Двойката е притежавала и вила в Биариц, Франция, чиято стойност се оценява на 3,7 млн. долара според Ройтерс.

See also  Китай насърчава добива на въглища, за да намали енергийната несигурност

Путин, който стриктно пази личния си живот, е признавал публично много малко неща за децата си от бившата си съпруга Людмила. През повечето от двете десетилетия на власт той е давал информация за това къде живеят, за някои от интелектуалните им интереси като биология и японска култура, както и че говорят няколко езика.

Дъщерите са давали интервюта за медиите, но не са били идентифицирани като деца на Путин. Те рядко са се появявали пред камера като възрастни, въпреки че през 2013 г. Тихонова е забелязана да участва в състезание по акробатичен рокендрол в Швейцария.

Людмила, бивша стюардеса, досега избягваше санкциите, които застигнаха съюзниците на Путин, свързаните с тях компании и техните семейства.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.