Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

БФБ отчита ръст на оборота и сделките през ноември

SOFIX забавя спада спрямо началото на годината, показват данни на борсата

seo blog7
Снимка: архив Ройтерс

Снимка: архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ) отчита ръст на оборота и сключените сделки през ноември, както и забавяне на спада на основния индекс SOFIX.

През ноември е реализиран оборот в размер на 161 886 129 лева, което е със 157,21% повече в сравнение с предходния месец, показват данни на оператора.

Оборотът от началото на годината до края на ноември се увеличава с 85,35% в сравнение със същия период на 2021 г., сочат още данните.

гръцки преводач Добрич

Най-голям дял от оборота е формиран от сегмент Standard – малко над 112 млн. лева. Над 1,158 млн. лева са от Premuim сегмента, а малко над 4 млн. лева идват от пазар BEAM. Оборотът от търговията с международни акции възлиза на малко над 8 млн. лева.

Сключените сделки през ноември са 7033, което е със 7,39% повече в сравнение с октомври. Сключените сделки до края на ноември с натрупване са с 32,16% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Трите най-ликвидни емисии са „Еврохолд България“ с 369 сделки, „Алтерко“ с 346 сделки и „Доверие Обединен Холдинг“ с 340 сделки.

„Доверие ОХ“ е и най-печелившата акция от SOFIX за ноември с 16,96% ръст в цената, следвана от „Алтерко“ с 6,7% и „Централна кооперативна банка“ с 6,08%.

„Еврохолд България“ е най-губещата акция от основния индекс за месеца, поевтинявайки точно с 6%, следвана от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ с 3,29% и „Сирма Груп Холдинг“ с 1,14%.

Основният борсов индекс SOFIX нараства с малко над 2% през ноември в сравнение с октомври, а от началото на годината спадът му се забавя до малко над 5% при 7% през октомври.

See also  Р. Даскалов: През 2023 г. ще излязат няколкостотин електромобила на „Син Карс"

По-широкият индекс BGBX40 нараства с 1,24% през ноември в сравнение с октомври, но спада с 3,7% на годишна база.

Свързани компании:

Източник: