Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

БАБХ: 418 т плодове и зеленчуци са спрени на “Капитан Андреево” от 20 май

БАБХ: 418 т плодове и зеленчуци са спрени на "Капитан Андреево" от 20 май

Снимка: БАБХ

seo blog7

Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни, преминали през ГКПП “Капитан Андреево”, не са допуснати да достигнат до потребителите в Република България и ЕС от 20 май досега.

Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от БАБХ.

Още по темата

7 юни 2022 10:11

0

гръцки преводач Добрич

30 май 2022 12:23

29

Считано от 20 май т.г. БАБХ пое всички етапи от извършвания фитосанитарен и здравен контрол върху плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, преминаващи през граничния пункт. Пробите за анализ за наличие на остатъчни вещества от пестициди при официалния контрол се изследват единствено в „Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол“ към БАБХ.

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Източник:

See also  Калфин: Не трябва да гоним Елеонора Митрофанова